Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj mora zaradi Janševih izjav o pokolu v v Iranu miriti Teheran

Deli na:
Bruselj mora zaradi Janševih izjav o pokolu v v Iranu miriti Teheran

Josep Borrell - Foto: Reuters

Iranski zunanji minister Mohamed Džavid je v nedeljo v telefonskem pogovoru z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom obsodil izjave premierja Janeza Janše glede pokola v Iranu leta 1988. Borrell mu je zagotovil, da izjave premierja ne izražajo stališča Evropske unije, piše na spletni strani iranskega zunanjega ministrstva.

Zarif je v pogovoru poudaril, da je bila udeležba Janše na dogodku iranske diaspore nesprejemljiva, njegove izjave pa nepremišljene. EU je pozval k razjasnitvi zadeve. Borrell je poudaril, da izjave premierja trenutno predsedujoče države Svetu EU ne izražajo stališča povezave.

Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Opozoril je tudi na vlogo novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija v tem pokolu. Zaradi njegovih izjav je iransko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej, so sporočili z iranskega ministrstva. Obsodili so Janševo udeležbo na dogodku in njegove izjave ter zahtevali pojasnila.

Raisi bo avgusta nastopil položaj iranskega predsednika. Vpletenost v usmrtitve je zanikal leta 2018 in lani, čeprav je bil v v času pokolov namestnik generalnega tožilca. Medtem ko iranska diaspora trdi, da je bilo ubitih 30.000 političnih zapornikov, britanski akademik Michael Axworthy v svoji knjigi Revolucionarni Iran ugotavlja, da je bilo v resnici ubitih od 4000 do 5000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.