EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

sonja-plešnar Njena.si

'Vem, zakaj me ljudje obtožujejo, da sem ...

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Svet

Logar o novi iranski aferi: Če se postavlja pod vprašaj Janševo izjavo, se pod vprašaj postavlja tudi to delo Amnesty International

Deli na:
Logar o novi iranski aferi: Če se postavlja pod vprašaj Janševo izjavo, se pod vprašaj postavlja tudi to delo Amnesty International

Minister za zunanje zadeve Anže Logar - Foto: Bobo

Zunanje ministrstvo je včeraj na pogovor poklicalo iranskega veleposlanika v Sloveniji. Pojasnili so mu, da Slovenija vselej zagovarja človekove pravice in temeljne svoboščine. Na pogovor so ga poklicali, potem ko je iransko zunanje ministrstvo zaradi izjav premierja Janeza Janše glede Irana na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Teheranu.

Kot so zapisali na MZZ, so iranskemu veleposlaniku pogovoru prenesli stališče, da Slovenija vselej zagovarja človekove pravice in temeljne svoboščine. "To je v skladu z našimi vrednotami in zakonodajo. Slovenija in Evropska unija temeljita na odločni zavezanosti spodbujanju in zaščiti človekovih pravic, demokracije in pravne države po vsem svetu. To je v središču naših odnosov z drugimi državami in regijami," so poudarili.

Človekove pravice so univerzalne, nedeljive in medsebojno odvisne ter veljajo za vse ljudi, tudi za zapornike ne glede na dejanja, za katera so bili obtoženi.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je že pojasnil, da izjave premierja Janše na dogodku v organizaciji iranske diaspore niso bile podane v imenu EU, so še zapisali. Slovenija bo prek veleposlaništva v Teheranu - v tesnem sodelovanju z Evropsko službo za zunanje delovanje (EEAS) in visokim predstavnikom Borrellom - še naprej predstavljala EU v Iranu kot lokalno predsedujoča država. Z EEAS bodo še naprej v rednem stiku in usklajevali morebitne nadaljnje aktivnosti, so zapisali na MZZ.

"Aktivnosti Slovenije nikoli in na noben način niso uperjene proti katerikoli državi, ampak so v bran spoštovanja univerzalnih človekovih pravic in dostojanstva vsakogar," so poudarili.

Da so človekove pravice v središču slovenske zunanje politike, je na novinarski konferenci v Bruslju po srečanju zunanjih ministrov EU dejal tudi vodja diplomacije Anže Logar.


Na vprašanje, ali se mu zdijo takšne izjave premierja predsedujoče Svetu EU primerne v času, ko potekajo pogovori z Iranom glede jedrskega sporazuma, pa je Logar odgovoril, da se je Janša referiral na izjavo organizacije Amnesty International (AI), objavljeno 19. junija. Če se postavlja pod vprašaj Janševo izjavo, se torej pod vprašaj postavlja tudi to, kar je zapisal AI, je dodal.

Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Opozoril je tudi na vlogo novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija v tem pokolu. Zaradi njegovih izjav je iransko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej. Obsodili so Janševo udeležbo na dogodku in njegove izjave ter zahtevali pojasnila.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je v nedeljo v telefonskem pogovoru z Borrellom obsodil izjave slovenskega premierja. Borrell mu je zagotovil, da izjave Janše ne izražajo stališča EU.

V tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela so včeraj na vprašanje, ali je Michel govoril z Janšo o tem ter ali se mu zdijo dejanja in besede slovenskega premierja primerne, odgovorili, da tega ne komentirajo.

Da zadeve ne komentirajo, so dejali tudi v Evropski komisiji. Povedali so še, da predsednica Ursula von der Leyen z Janšo o tem ni govorila.

V evropski politični skupini socialistov in demokratov (S&D) so medtem zahtevali pojasnila glede Janševe udeležbe na dogodku. Poudarili so, da je bila skupina, ki je organizirala dogodek, do leta 2009 na seznamu terorističnih organizacij v EU, zato je podpora premierja predsedujoče države taki skupini "izjemo neodgovorna" ter spodkopava prizadevanja EU za oživitev iranskega jedrskega sporazuma.

Loading...