Revija Reporter
Slovenija

Novakova: Ne znam igrati na orglice, znam pa veliko pozitivnega povedati o Sloveniji

STA

26. maj. 2019 23:47 Osveženo: 23:48 / 26. 5. 2019

Deli na:

Ljudmila Novak, ki je bila kot nosilka liste NSi izvoljena v Evropski parlament, je obljubila zavzeto delo v dobro Slovenije in EU. "Ne znam igrati na orglice, znam pa veliko pozitivnega povedati o Sloveniji. Po tem me bodo gotovo poznali v Evropskem parlamentu," je obljubila.

Novakova se je volivcem v izjavi na sedežu stranke zahvalila za vse prejete glasove. Zahvalila se je tudi ekipi stranke in strankarskemu kolegu Lojzetu Peterletu, ki jo je, kot je poudarila, uvedel v evropsko politiko.

Tudi predsednik stranke NSi Matej Tonin se je zahvalil vsem, ki so na evropskih volitvah oddali svoj glas, pa tudi tistim, ki so svoj glas namenili NSi. "Naš cilj od samega začetka je bil preseči 10 odstotkov in dobiti vsaj enega evropskega poslanca. Točno to nam je uspelo, zaradi česar se izredno veselimo," je poudaril.

Volivci so po njegovi oceni opazili drugačno politično kulturo, zmernost, odprtost in pripravljenost NSi na dialog. Za Novakovo pa je ocenil, da je po vsem, kar je storila za NSi, "pravično", da je bila izvoljena. Glede na njene izkušnje stranka v Evropski parlament pošilja "preudarno, modro poslanko, ki se bo lahko spopadla z izzivi, ki so pred EU", je bil prepričan.

Tonin se je zahvalil tudi Lojzetu Peterletu, ki bo Evropski parlament zapustil po treh mandatih. Opravil je izjemno delo, je poudaril predsednik stranke.

Pred prejšnjimi volitvami je NSi oblikovala skupno listo s SLS, s katere sta bila izvoljena dva poslanca, Lojze Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS), ta s preferenčnimi glasovi z zadnjega mesta. Enega poslanca je NSi imela tudi v mandatu 2009-2014, najuspešnejša pa je bila na prvih volitvah v Evropski parlament leta 2004, ko je dobila dve poslanski mesti.