GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanska vlada: Glasovanje parlamenta o brexitu nevaren presedan

Deli na:
Britanska vlada: Glasovanje parlamenta o brexitu nevaren presedan

Theresa May - Foto: Profimedia

Britanska vlada je izrazila razočaranje nad odločitvijo poslancev, ki so v ponedeljek zvečer parlamentu podelili večjo vlogo pri brexitu, in jo označila za nevaren presedan. Ker premierka Theresa May odločitvi parlamenta nasprotuje, so vlado zapustili trije državni podsekretarji.

Britanski parlament je v ponedeljek pozno zvečer izglasoval amandma, ki poslancem omogoča, da glasujejo o možnih alternativah ločitvenemu sporazumu, ki ga je z EU sklenila premierka Theresa May. Za amandma, ki parlamentu daje večjo vlogo pri brexitu, je glasovalo 329 poslancev, od tega 30 iz vrst vladajočih konservativcev, 302 sta bila proti.

V sredo naj bi tako britanski parlament opravil več glasovanj o različnih možnostih glede brexita. Kot poroča BBC, bi lahko bili med možnostmi "mehkejši brexit" in drugi referendum, pa tudi preklic brexita in brexit brez dogovora, vprašanje pa je, ali bo katera od možnosti dobila dovolj podpore.

Ministrstvo za brexit je izrazilo razočaranje nad odločitvijo poslancev in poudarilo, da ruši ravnovesje med demokratičnimi institucijami ter postavlja nevaren in nepredvidljiv presedan.


Vlada je poslance pozvala k stvarnosti - vsaka opcija, ki je na mizi, mora biti izvedljiva v pogajanjih z EU, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva.

Ker premierka Mayeva nasprotuje večji vlogi parlamenta pri brexitu, so po glasovanju odstopili trije državni podsekretarji v njeni vladi. To so državni podsekretar na zunanjem ministrstvu Alistair Burt, državni podsekretar na ministrstvu za zdravje Steve Brine in državni podsekretar na ministrstvu za gospodarstvo Richard Harrington.

Trojica je bila med 30 poslanci iz vrst konservativcev, ki so podprli dopolnilo o večji vlogi parlamenta pri brexitu.

Harrington je v odstopnem pismu poudaril, da se vlada igra ruleto z življenji in preživetjem velike večine ljudi v državi. Dodal je, da bo naredil vse, da se izognejo izstopu iz EU brez dogovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.