Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

sarah poroka Svet24.si

Bosta nekdanja kraljeva zakonca spet stopila pred ...

Branko Đurić Njena.si

Đuro pod nivojem

lea sirk gaber Njena.si

Lea Sirk ponosna na moža in njegove raziskovalne ...

Svet

Britanska vlada: Glasovanje parlamenta o brexitu nevaren presedan

Deli na:
Britanska vlada: Glasovanje parlamenta o brexitu nevaren presedan

Foto: Profimedia - Theresa May

Britanska vlada je izrazila razočaranje nad odločitvijo poslancev, ki so v ponedeljek zvečer parlamentu podelili večjo vlogo pri brexitu, in jo označila za nevaren presedan. Ker premierka Theresa May odločitvi parlamenta nasprotuje, so vlado zapustili trije državni podsekretarji.

Britanski parlament je v ponedeljek pozno zvečer izglasoval amandma, ki poslancem omogoča, da glasujejo o možnih alternativah ločitvenemu sporazumu, ki ga je z EU sklenila premierka Theresa May. Za amandma, ki parlamentu daje večjo vlogo pri brexitu, je glasovalo 329 poslancev, od tega 30 iz vrst vladajočih konservativcev, 302 sta bila proti.

V sredo naj bi tako britanski parlament opravil več glasovanj o različnih možnostih glede brexita. Kot poroča BBC, bi lahko bili med možnostmi "mehkejši brexit" in drugi referendum, pa tudi preklic brexita in brexit brez dogovora, vprašanje pa je, ali bo katera od možnosti dobila dovolj podpore.

Ministrstvo za brexit je izrazilo razočaranje nad odločitvijo poslancev in poudarilo, da ruši ravnovesje med demokratičnimi institucijami ter postavlja nevaren in nepredvidljiv presedan.


Vlada je poslance pozvala k stvarnosti - vsaka opcija, ki je na mizi, mora biti izvedljiva v pogajanjih z EU, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva.

Ker premierka Mayeva nasprotuje večji vlogi parlamenta pri brexitu, so po glasovanju odstopili trije državni podsekretarji v njeni vladi. To so državni podsekretar na zunanjem ministrstvu Alistair Burt, državni podsekretar na ministrstvu za zdravje Steve Brine in državni podsekretar na ministrstvu za gospodarstvo Richard Harrington.

Trojica je bila med 30 poslanci iz vrst konservativcev, ki so podprli dopolnilo o večji vlogi parlamenta pri brexitu.

Harrington je v odstopnem pismu poudaril, da se vlada igra ruleto z življenji in preživetjem velike večine ljudi v državi. Dodal je, da bo naredil vse, da se izognejo izstopu iz EU brez dogovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Loading...