stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Analitik: Janša ignorira uveljavljeno mnenje, da politiki ne morejo zmagati v vojni z mediji

Deli na:
Analitik: Janša ignorira uveljavljeno mnenje, da politiki ne morejo zmagati v vojni z mediji

Janez Janša - Foto: Primož Lavre

Od trenutka, ko je bila njegova vlada potrjena v slovenskem parlamentu, poteka neusmiljena vojna Janeza Janše z mediji, ki se, glede na ustavitev financiranja STA, nenehno zaostruje, piše danes zagrebški Večernji list. Odločitev o zaustavitvi financiranja STA se povezuje s političnim pritiskom na agencijo, pa navaja Jutarnji list.

"Medtem ko Janša obtožuje medije, da so dediči nekdanjega komunističnega režima, so glavni uredniki večine slovenskih medijev, med katerimi je tudi odgovorna urednica STA, nedavno objavili pismo, v katerem Janšo obtožujejo, da krizne okoliščine poskuša izkoristiti za spremembe medijske zakonodaje in zamenjavo vodilnih v javnih medijih," piše Denis Romac v Večernjem listu.

"Janša ignorira uveljavljeno mnenje, da politiki ne morejo zmagati v vojni z mediji. Ob tem zaupa primeru (ameriškega predsednika) Donalda Trumpa, svojega političnega vzornika, ki je imel koristi prav od napadov na osrednje medije, ker je na ta način mobiliziral svoje volivce, kar poskuša tudi Janša v Sloveniji. Medtem ga mediji obtožujejo 'orbanizacije' slovenskega medijskega prostora ter omejevanja dela neodvisnih in kritičnih medijev," meni Romac.

"Janša je nekajkrat izrazil nezadovoljstvo z delom STA. Zato se ta odločitev (zaustavitev financiranja) povezuje s političnim pritiskom na agencijo. Dve stranki vladajoče koalicije, DeSUS in SMC, sta se ogradili od te odločitve," je poročal Jutarnji list. Časnik primerja pritiske na medije v Sloveniji s podobnimi potezami oblasti na Madžarskem, Poljskem in v Grčiji.