polna luna 7 Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: dramatičen začetek...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Svet

Brexit: Ministri Mayjevi grozijo z odstopom

Deli na:
Brexit: Ministri Mayjevi grozijo z odstopom

Foto: Reuters

Zaradi sporazuma Velike Britanije z Evropsko unijo o izstopu iz povezave se po poročanju britanskih medijev vladi v Londonu obeta nova kriza. Več ministrov namreč grozi z izstopom iz vlade, če bo premierka Theresa May popustila pri vprašanju ohranitve odprtosti meje med Republiko Irsko in britansko Severno Irsko.

Britanski časniki navajajo, da bi lahko odstopili najmanj dva ali trije ministri. Telegraph omenja evroskeptično ministrico za mednarodni razvoj Penny Mordaunt in ministrico za pokojnine Esther McVey.

Guardian poroča, da je tudi predsednica poslanske zbornice Andrea Leadsom zaskrbljena zaradi poročil, da bi Mayeva lahko pristala na to, da Velika Britanija za nedoločen čas po predvidenem izstopu iz povezave marca 2019 ostane v evropski carinski uniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do domnev prihaja pred ključnim vrhom o brexitu v Bruslju, na katerem naj bi Mayeva prihodnji teden seznanila voditelje EU o napredku v pogajanjih o ločitvi. Pri tem so vse oči uprte v irsko mejo. Ne London ne Bruselj si namreč ne želita ponovne uvedbe mejnega nadzora med Irsko in Severno Irsko, a Bruselj opozarja, da bo treba z izstopom Velike Britanije na tej meji vzpostaviti nekakšen nadzor blaga.

Mayeva se sooča tudi z grožnjami severnoirskih ulstrskih unionistov DUP, da bodo v primeru neustreznega predloga glede irske meje njeni vladi odtegnili podporo v parlamentu. S tem bi vlada postala manjšinska. Lahko bi sledilo tudi glasovanje o zaupnici in morebitne predčasne volitve.Bruselj predlaga, da bi Velika Britanija po izstopu iz povezave neomejeno ostala v carinski uniji, če pravočasno ne bi dosegli trajnega dogovora o trgovinskih odnosih po brexitu. Vlada v Londonu sicer trdi, da bi bil morebiten tovrstni dogovor časovno omejen.

Evroskeptiki želijo časovno omejiti, koliko časa bodo za Združeno kraljestvo veljala carinska pravila EU, preden bo lahko samo sklepalo neodvisne trgovinske dogovore z novimi partnerji.

Bruselj pa želi v primeru propada pogovorov bolj dolgoročno rešitev glede carin. Mediji so poročali, da je Mayeva vladnemu krogu, ki se ukvarja z brexitom, povedala, da je pripravljena sprejeti pogoje EU.

Bruselj je sprva predlagal, da bi Severna Irska ostala v carinski uniji, kar pa London zavrača, saj bi s tem na Irskem morju dejansko vzpostavili mejo med Severno Irsko in ostalim delom Velike Britanije. EU naj bi bila sedaj pripravljena sprejeti zamisel, da celotna Velika Britanija ostane v carinski uniji, če ne bi dosegli trgovinskega dogovora med prehodnim obdobjem, ki naj bi se izteklo decembra 2020, navaja britanski BBC.

loading...
Loading...