Revija Reporter
Svet

Juncker z Johnsonom pripravljen govoriti o predlogih v skladu s sporazumom

STA

28. avg. 2019 6:00

Deli na:

Jean Claude Juncker

Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v včerajšnjem telefonskem pogovoru z britanskim premierjem Borisom Johnsonom poudaril, da je pripravljen govoriti o konkretnih predlogih Velike Britanije, ki bodo v skladu z izstopnim sporazumom. Johnson se je pretekli teden zavzel za to, da bi t. i. irsko varovalo črtali iz sporazuma.

Kot so navedli v Evropski komisiji, je Juncker ponovil, "da je pripravljen konstruktivno sodelovati s premierjem Johnsonom in pregledati konkretne predloge, če bodo ti v skladu z izstopnim sporazumom". "Predsednik Juncker je izpostavil, da je podpora EU27 Irski trdna in da bo EU še naprej zelo pozorna na interese Irske," so dodali.

Ob tem je odhajajoči predsednik Evropske komisije v pogovoru poudaril, da bo za brexit brez dogovora kriv London. "Izstop brez dogovora bo odločitev Združenega kraljestva, in ne EU," povedal. Spomnil je, da je unija pripravljena na brexit brez dogovora in da bo naredila vse, da bi se temu izognili.

Johnson je Junckerju povedal, da možnosti za brexit z dogovorom ni, če izstopni dogovor ne bo znova odprt, irsko varovalo pa črtano, so sporočili iz kabineta britanskega premierja. Johnson je predsedniku komisije povedal, da Združeno kraljestvo ne bo nikoli postavilo infrastrukture, ovir ali nadzora na meji med Severno Irsko in Irsko, so dodali.

Britanski premier je pretekli teden unijo pozval k umiku spornega irskega varovala, ki naj bi preprečil trdo mejo na Irskem otoku, iz izstopnega sporazuma.

Unija je v odzivu sporočila, da pismo britanskega premierja ne predvideva zakonite operativne rešitve za preprečitev ponovne vzpostavitve trde meje na Irskem otoku. Francija in Nemčija pa sta ga pozvali, naj predlaga alternative varovalu, ki bodo delovale.

Novi britanski premier je že večkrat poudaril, da je unijo pripravljen 31. oktobra zapustiti z dogovorom ali brez njega. Po nedavnem vrhu G7 v francoskem Biarritzu je sicer dejal, da se možnosti za dogovor o brexitu "izboljšujejo".