Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bogati in mogočni se zbirajo v Davosu

Deli na:
Bogati in mogočni se zbirajo v Davosu

Foto: Reuters

Letošnje srečanje Svetovnega gospodarskega foruma, ki se bo v švicarskem Davosu začelo v sredo, naj bi se posvetilo predvsem iskanju novih modelov za globalno upravljanje, ki se ga po oceni ustanovitelja foruma Klausa Schwaba loteva sindrom izgorelosti. Letos pričakujejo rekordnih 2600 udeležencev, med njimi voditelje 40 držav.

Tokratno že 42. letno srečanje bogatih in vplivnih v mondenem turističnem središču na jugovzhodu Švice bo potekalo v znamenju vnovične povečane negotovosti glede razvoja globalnega gospodarstva. V središču tokratnih bojazni je kriza v evrskem območju, kar se kaže tudi v izbiri uvodnega govornika na forumu.

To bo letos nemška kanclerka Angela Merkel, od nje pa organizatorji pričakujejo signale glede prihodnjega reševanja krize v območju skupne valute. Merklova se je sicer v svoji video poslanici konec tedna zavzela za nov pristop h gospodarskih rasti, ki mora po njenih besedah temeljiti na vzdržnosti. Po njenih besedah si svet ne sme več privoščiti rasti na temelju zadolževanja in prekomernega izkoriščanja naravnih virov.
 
Kot pred začetkom srečanjem pravi Schwab, se mu ob vseh političnih krizah in dolžniških ter gospodarskih težavah zdi, da se je trenutnega sistema globalnega upravljanja polotil sindrom izgorelosti, zato je treba iskati nove rešitve.
 
"Kapitalistični sistem v trenutni različici se ne prilega več današnji realnosti," je prepričan idejni oče foruma, ki zato poziva k razmisleku o novih modelih odločanja na globalni, regionalni in nacionalni ravni ter v poslovnem svetu. Globalni okvir se je namreč spremenil na način in z dinamiko, ki ga doslej še ni bilo.
 
Novi modeli morajo po njegovih besedah upoštevati premik težišča globalne moči z zahoda na vzhod in s severa na jug, prav tako pa vse večjo vlogo dobivajo nevladni igralci. Novi modeli odločanja morajo zato vključiti te nove akterje, pravi Schwab.
 
Poziva tudi k novim modelom za upravljanje z globalno raznolikostjo, za doseganje bolj družbeno odgovorne globalizacije in za boljšo uporabo tehnoloških dognanj v prid razvoju, poleg tega pa svet v luči vse večje brezposelnosti in rasti svetovnega prebivalstva potrebuje nove pristope k ustvarjanju delovnih mest.
 
Strokovnjaki Svetovnega gospodarskega foruma so tradicionalno pred srečanjem v Davosu oblikovali seznam 50 najpomembnejši trenutnih globalnih tveganj.
 
Med petimi tveganji, za katere strokovnjaki menijo, da utegnejo najbolj verjetno in najmočneje negativno vplivati na svet, so vse večja dohodkovna neenakost, kronična zadolženost in fiskalna neravnovesja, nova sistemska finančna kriza, zviševanje izpustov toplogrednih plinov in pomanjkanje vode ter hrane, kibernetski terorizem in korupcija.
 
Udeležba na letošnjem Davosu bo najmočnejša doslej. Organizatorji tako pričakujejo 2600 udeležencev, od tega so prihod napovedali voditelji 40 držav ter visoki predstavniki 19 držav iz skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev, od tega vsi finančni ministri skupine sedmih industrijsko najrazvitejših držav in Rusije ter 18 vodilnih centralnih bančnikov.
 
Poleg Merklove naj bi v Davos prišli tudi britanski premier David Cameron, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde ter mnogi drugi voditelji. Pričakovati je še okoli 1600 vodilnih predstavnikov največjih svetovnih podjetij in številne predstavnike civilne družbe. Prvič bodo organizatorji v razprave vključili tudi mlade iz 140 držav.
 
Ob takšni koncentraciji vplivnih na enem mestu se okoli srečanje v Davosu že ves čas pletejo zgodbe o tem, da gre za shod od ljudi odmaknjene elite, ki predstavlja neke vrste svetovno vlado, ločeno od demokratično izvoljenih ustanov.
 
Prav tako nasprotniki opozarjajo, da se v teh nekaj dneh pod pretvezo reševanja svetovnih problemov dejansko sklepajo predvsem veliki posli in da skušajo tisti, ki so krizo skuhali, sedaj težave tudi rešiti.
 
Ravno zato forum zadnja leta skoraj vedno spremljajo različni protesti, švicarska policija pa je Davos v zadnjih letih običajno za nekaj dni hermetično zaprla. Letos želijo organizatorji protestnikom ponuditi roko in jim dovoliti prisotnost ob in celo na srečanju.
 
Protestniki so tokrat ubrali nekoliko drugačen pristop. V skladu z dogodki iz lanskega leta so se pripadniki gibanja Okupiraj odločili med luksuznimi hoteli postaviti taborišče iz iglujev.
 
V njem naj bi protestniki, ki jim bo policija dovolila vstop v kraj, opozarjali na težave današnjega sveta in nepravičnost kapitalističnega sistema. Na roko jim je šla tudi narava, saj je v Davosu po obilnem sneženju v minulih dneh ogromno snega.