pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na blejskem strateškem forumu okrog 450 udeležencev iz preko 40 držav

Deli na:
Na blejskem strateškem forumu okrog 450 udeležencev iz preko 40 držav

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na novinarski konferenci pred današnjim zaključkom sedmega Strateškega foruma Bled (BSF) izpostavil, da se je forum uspešno uveljavil ne le v regiji temveč tudi širše. To dokazuje tudi močna udeležba, saj so na forumu našteli približno 450 gostov iz preko 40 držav.

Kot je poudaril gostitelj foruma, so letošnje teme zelo aktualne, saj "se vsi sprašujemo, kakšen je položaj Evrope v tem spremenjenem globalnem svetu, ko se centri moči selijo s severa na jug in z zahoda na vzhod". Po opravljenih razpravah bi bilo lahko sporočilo foruma, da se mora v spremenjenem okolju spremeniti tudi Evropa.

"Tudi Slovenija potrebuje reforme in zlato pravilo," je izpostavil Erjavec, ki upa, da bo BSF prispeval k temu, da bosta "javnost in politika bolj ozaveščeni, zakaj je to potrebno". Prepričan je, da je bilo sporočilo jasno in če Slovenija ne bo opravila reform, bodo te ob morebitni mednarodni pomoči še hujše. "Opraviti moramo spremembe, če želimo, da bomo imeli prihodnost, ki bo zagotavljala varnost ne le nam temveč tudi starejšim in naslednjim, mladim generacijam," je izpostavil Erjavec.

Ideje mladih se sicer na BSF vključujejo prek posebnega foruma mladih, ki je potekal v soboto in je po ministrovih besedah upravičil svoje delovanje. Udeleženci so namreč razpravljali o zelo aktualnih temah, ki jih zanimajo, kot so Zahodni Balkan, arabska pomlad in digitalne tehnologije. Na forumu mladih je prisotno veliko kreativne energije in ta se je letos prenesla tudi v razprave na osrednjih panelih BSF, je zadovoljna generalna sekretarka blejskega foruma Miriam Možgan.

Na letošnjem forumu so več pozornosti namenili gospodarskim temam. "S tem je BSF potrdil, da ne gre za politični forum ampak forum, kjer se srečujejo politiki, ministri, poslovneži, predstavniki mednarodnih organizacij, bank in tako dalje. Ravno ta pristop omogoča, da je forum tako atraktiven," meni Erjavec.

"V času krize beležimo rast v številu udeležencev s strani gospodarstva in na strateškem forumu mladih," je pojasnila Možganova. Foruma se namreč udeležuje okrog 450 gostov iz več kot 40 držav.

O dodani vrednosti foruma za slovensko gospodarstvo pričajo številni sponzorji in donatorji, ki pokrijejo skoraj celoten strošek foruma, katerega organizacija stane okrog 200.000 evrov. Forum pomaga pri utrjevanju znamke Made in Slovenia in je koristen za navezovanje poslovnih stikov, je prepričana Možganova.

Poleg številnih bilateralnih srečanj med gospodarstveniki so ob robu konference potekala tudi srečanja državnikov. Erjavec se je srečal s kolegi iz osmih držav in z visokimi predstavniki več mednarodnih organizacij. Posebej je izpostavil srečanje s predstavnikoma Katarja, ki je pripravljen investirati na področju turizma, in Nigerije, s katero bi lažje okrepili sodelovanje, ko bo Slovenija vzpostavila načrtovano veleposlaništvo še v srednji Afriki.