Revija Reporter
Svet

Bo Ivica Todorić Agrokor prepustil izredni upravi?

STA

7. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Na Hrvaškem danes začenja veljati zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, ki vladi omogoča, da pošlje svojega pooblaščenca v sistemsko pomembna podjetja v težavah, kakršno je Mercatorjev lastnik Agrokor.

Zakona sicer brez privoljenja lastnika močno zadolženega hrvaškega koncerna Ivice Todorića ni mogoče aktivirati.

Zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško je sabor sprejel v četrtek. V njem je zapisano, da lahko državno pomoč zahteva podjetje z vsaj 5000 zaposlenimi in najmanj 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne more izpolniti.

Te kriterije izpolnjuje deset podjetij, ki skupaj zaposlujejo več kot 11 odstotkov vseh delavcev na Hrvaškem in imajo 34,6-odstoten delež v hrvaškem bruto domačem proizvodu. Največji med njimi je Agrokor, ki zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji.

Če bi takšno podjetje zahtevalo pomoč države, bi vlada predlagala izrednega pooblaščenca, katerega naloga bi bila zagotoviti redno poslovanje družbe, omogočiti svežo likvidnost ter začeti postopke prestrukturiranja. Pomembna določba zakona je, da v času delovanja izredne uprave ni dovoljeno sprožiti prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije podjetja.

Če bi vlada v Agrokor poslala svojega zastopnika, bi to pomenilo deblokado vseh njegovih računov ter zamrznitev vseh do tedaj neplačanih obveznosti upnikom. Sabor je na predlog vladajoče HDZ v zakon vnesel tudi dopolnilo, da so banke upnice sistemsko pomembnega podjetja za poplačilo terjatev v primeru stečaja na vrsti takoj za delavci, ki lahko edini sprožijo izvršbo.

Kmalu po potrditvi zakona je pred kratkim imenovani glavni direktor za prestrukturiranje Agrokorja Antonio Alvarez III. napovedal, da so banke upnice še naprej pripravljene financirati Agrokorjevo tekoče poslovanje.

Vendar pa lahko imenovanje izredne uprave zahteva le podjetje samo oz. njeno vodstvo, zato je zdaj na potezi Todorić, da se odloči, ali bo Agrokor prepustil izredni upravi, da bi čim prej zagotovila likvidna sredstva. Ali je pripravljen na to potezo, v četrtek ni bilo mogoče izvedeti.

Agrokor ima težave z likvidnostjo zaradi nagrmadenih dolgov v višini šest milijard evrov, od katerih večina zapade v poplačilo leta 2020.