gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

"Lex Mercator" prihaja v parlament

Deli na:
"Lex Mercator" prihaja v parlament

Foto: Bobo

Predlog zakona, ki ga je pripravila vlada, omogoča imenovanje začasnega izrednega člana uprave v sistemsko pomembnih podjetjih, kot je Mercator.

Navsezgodaj zjutraj se bo sestal odbor DZ za gospodarstvo, da bi za potrditev na plenarni seji pripravil predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, katerega namen je zaščititi Mercator pred izčrpavanjem s strani hrvaškega lastnika. DZ bo predlog zakona obravnaval v torek.

Vlada je predlog zakona pripravila po vzoru hrvaškega zakona za globoko zadolženi koncern Agrokor, na podlagi katerega lahko sistemsko pomembno podjetje za Hrvaško zaprosi za pomoč države, ta pa tja pošlje izredno upravo.

Predlog slovenskega zakona določa, da lahko vlada v primeru, da je večinski lastnik družbe sistemskega pomena v postopku zaradi insolventnosti, sodišču predlaga imenovanje začasnega izrednega člana uprave. Njegova naloga je družbo sistemskega pomena ščititi pred denarnimi in blagovnimi tokovi v korist večinskega lastnika, ne sme pa se vpletati v redno poslovanje.

V besedilu Mercator ni omenjen, vendar je edino slovensko podjetje, ki izpolnjuje kriterije za družbo sistemskega pomena, to je najmanj ena milijarda evrov letnih prihodkov in najmanj 6000 zaposlenih na ozemlju Slovenije.

Agrokor, ki je Mercator kupil leta 2014, je zahtevo za imenovanje izredne uprave naslovil na hrvaško vlado pred dvema tednoma, potem ko je zaradi za šest milijard evrov nagrmadenih dolgov zašel v težave z likvidnostjo, dobavitelji pa so prenehali dobavljati blago njegovi trgovski družbi Konzum.

Nadzorni svet Mercatorja je sicer pred kratkim ugotovil, da je Mercatorjevo poslovanje korektno in brez nepravilnosti, poslovni interesi pa za zdaj niso bili oškodovani.