Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lex Agrokor odnesel prvo žensko Plenkovićeve vlade

Deli na:
Lex Agrokor odnesel prvo žensko Plenkovićeve vlade

Ministrica Martina Dalić in premier Andrej Plenković. - Foto: STA

Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je danes odstopila, potem ko so hrvaški mediji zadnje dni poročali o njeni vlogi v netransparentni pripravi zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, bolj znanega kot lex Agrokor. Dalićeva sicer očitke zavrača, a ne želi biti v breme vladi.

Hrvaški premier Andrej Plenković je njen odstop sprejel, v izjavi na sedežu vlade pa je dejal, da je njena poteza sledila njunim večkratnim pogovorom. Izpostavil je okoliščine, v katerih so pripravljali lex Agrokor, da bi rešili koncern in hrvaško gospodarstvo, ter ocenil, da je Dalićeva v vladi veliko prispevala ne samo glede reševanja krize v Agrokorju, temveč tudi pri nacionalni strategiji reform in uvajanju evra.

Dalićeva je zatrdila, da med pripravo omenjenega zakona ni storila nič narobe niti nezakonitega, vendar, kot je dejala, ne želi biti v breme ne vladi ne HDZ.

Tudi vladni koalicijski partnerji so namreč izrazili nezadovoljstvo zaradi vsebine elektronske pošte, ki je nastala med njo in svetovalci v času priprave lex Agrokorja v začetku lanskega leta.

Novičarski portal index.hr je prejšnji teden začel objavljati številna elektronska sporočila Dalićeve in neformalne skupine svetovalcev, s katerimi je pripravljala zakon. Po uvedbi izredne uprave v Agrokorju so podjetja svetovalcev dobila donosne posle v koncernu. Index.hr je danes objavil tudi elektronsko pošto, ki kaže, da je bil o celotnem ravnanju skupine seznanjen tudi urad premierja Plenkovića.