Revija Reporter
Svet

Rusi v Londonu izviseli: lex Agrokor velja

STA

19. dec. 2017 6:00

Deli na:

Arbitražno sodišče v Londonu je ruski banki Sberbank zavrnilo pravico do pritožbe na odločitev britanskega sodišča o priznavanju hrvaškega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, ki je bolj znan kot lex Agrokor, je sporočila izredna uprava hrvaškega koncerna Agrokor. Sberbank se lahko obrne na prizivno sodišče.

Izredna uprava Agrokorja ocenjuje, da se bo odločitev londonskega sodišča pozitivno odražala tudi v drugih podobnih sodnih sporih, ki potekajo na Hrvaškem, v Sloveniji, Srbiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini.

Kot so poudarili, so bili uspešni pri vseh treh točkah, ki jih je včeraj obravnavalo arbitražno sodišče v Londonu. Sodišče je zavrnilo pravico Sberbank, ki je največja upnica Agrokorja, do pritožbe in odločilo, da bo morala plačati polovico stroškov, ki jih je v tem primeru imela izredna uprava koncerna. Sberbank se lahko sedaj v 28 dneh glede pravice do pritožbe na odločitev o priznanju lex Agrokor obrne na prizivno sodišče, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sodišče je tudi odločilo, da se je prekinitev postopka proti Agrokorju začela z 11. novembrom letos, ko je bila sprejeta odločitev sodišča o priznanju postopka na podlagi regulacije čezmejne insolventnosti. Včeraj ni obravnavalo zahteve Sberbank, da bi spremenili odločitev o prekinitvi postopka, ampak je strani pozvalo, naj si izmenjata dokaze.

Napovedalo je, da bodo na naroku februarja 2018 obravnavali zahtevo Sberbank, da bi ukinili odločitev o prekinitvi postopka.

Sberbank od Agrokorja terja 1,1 milijarde evrov, ni pa dosegla dogovora z izredno upravo o vrnitvi dolga.