ženska Dobra karma

Navade, s katerimi si zgradite samospoštovanje

krč, roka Svet24.si

Med koronakrizo je 22 ur na dan igral ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

avdo-avdić Necenzurirano

Hrvaški obveščevalci delajo z Janševimi ljudmi...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Svet

Bo območje prestolnice Washington kdaj postalo 51. zvezna država ZDA?

Deli na:
Bo območje prestolnice Washington kdaj postalo 51. zvezna država ZDA?

Zvezni kongres v Washingtonu. - Foto: Reuters

Demokratska večina v predstavniškem domu ameriškega kongresa je v petek potrdila predlog zakona, po katerem bi območje prestolnice Washington postalo 51. zvezna država ZDA. A gre le za simbolno zmago prebivalcev prestolnice, ki v kongresu nimajo predstavnika z glasovalno pravico, saj republikanski senat predlogu nasprotuje.

Predlog je bil potrjen z 232 glasovi proti 180, poleg republikancev mu je nasprotoval le en demokrat. Okrog 700.000 prebivalcev območja prestolnice Washington tako lahko slavi le simbolno zmago. Tovrstnih poskusov je bilo skozi leta že več - nazadnje leta 1993. Tokratni pa je prvi, ki je dobil potrditev v predstavniškem domu, kjer ima Washington predstavnico Eleanor Holmes Norton, ki pa nima pravice do glasovanja.

Po predlogu naj bi se nova 51. zvezna država imenovala država Washington, skupnost Douglass, in sicer po znamenitem temnopoltem politiku iz 19. stoletja Frederiku Douglassu.

Območje prestolnice Washington ima več prebivalcev kot državi Wyoming in Vermont, ki imata po enega člana predstavniškega doma in po dva senatorja. Zveznih držav z manj kot milijonom prebivalcev je trenutno v ZDA šest.

Letni proračun mesta je 15,5 milijarde dolarjev, kar je več kot v 12 zveznih državah. Republikanci nasprotujejo predlogu, ker je Washington trdno demokratsko mesto in jim ni v interesu, da bi ZDA dodali še eno demokratsko državo.Prebivalci prestolnice imajo svoje lokalne oblasti, vendar pa so pod oblastjo zveznega kongresa, ki ima pravico do veta na vsako odločitev in lahko po svoje odmerja denar za potrebe prestolnice, ki v kongresu nima nikogar, ki bo zastopal njegove interese. Zaradi tega so si na registrske tablice avtomobilov prebivalci Washingtona dali geslo obdavčenje brez predstavništva.

Predlog demokratske večine predstavniškega doma je prišel v obdobju velikih protestov proti policijskemu nasilju in rasizmu in v času, ko se povečuje napetost med prestolnico in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Washington ni le demokratsko mesto, ampak tudi večinsko temnopolto mesto. Trump je med protesti grozil z vojsko na ulicah prestolnice in redno kritiziral županjo Muriel Bowser, ki je na eno od avenij dala napisati geslo Črna življenja štejejo.

Trump je že maja za New York Post zagotovil, da dokler je on na položaju, Washington ne bo nikoli postal država. "Zakaj? Zato, da imamo lahko dva dodatna demokratska senatorja in pet kongresnikov več? Ne hvala, To se ne bo zgodilo," je dejal Trump.

Loading...