stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kongres bi zaradi zatiranja Ujgurov uvedel sankcije proti Kitajski

Deli na:
Kongres bi zaradi zatiranja Ujgurov uvedel sankcije proti Kitajski

Ujguri v kitajski provinci Xinjiang. - Foto: Profimedia

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek s 407 glasovi za in enim proti potrdil predlog zakona, ki omogoča sankcije proti kitajskim državnim uradnikom, vpletenim v zatiranje Ujgurov in drugih manjšin. Kitajska je potrditev predloga nemudoma obsodila. Predsednik ZDA Donald Trump se še ni izjasnil, ali ga bo podpisal.

Predlog predstavniškega doma od Trumpa zahteva, da obsodi zatiranje Ujgurov, pripadnikov muslimanske manjšine na Kitajskem. Prav tako zahteva zaprtje taborišč, kamor Ujgure zapirajo in jih "prevzgajajo", da pozabijo na vero in hvalijo komunizem. Predlog posebej izpostavlja kandidate za sankcije, med njimi sekretarja komunistične partije pokrajine Xinjiang Chena Quanguoja, ki je član politbiroja.

Kitajsko zunanje ministrstvo je predlog zakona nemudoma označilo za zloben napad na Kitajsko in resno vpletanje v njene notranje zadeve. Kasneje je tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying na rednem brifingu za novinarje dejala, da bo "potrebno plačati ceno".

"Za vsa ta napačna dejanja in besede (...) bo potrebno plačati ceno," je izjavila in dodala, da ni nikakor ni mogoče, da glasovanje v predstavniškem domu ameriškega kongresa, ne bi vplivalo na odnose med Kitajsko in ZDA ter "dvostransko sodelovanje na pomembnih področjih", poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Kasneje je kitajsko zunanje ministrstvo na pogovor zaradi zakona o sankcijah proti zatiranju Ujgurov na pogovor poklicalo odpravnika poslov ameriškega veleposlanika William Kleina. Namestnik zunanjega ministra Qin Gang je Kleinu izrazil oster protest ter pozval ZDA, naj prepreči, da bi predlog zakona dejansko postal zakon. Ob tem so na ameriškem veleposlaništvu pojasnili, da veleposlanik Terry Branstad trenutno ni v državi.

"Vsak poskus vmešavanja v etnične odnose na Kitajskem spodkopava blaginjo in stabilnost Xinjianga ter ogroža razvoj in napredek Kitajske," je po poročanju kitajskih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa dejal Qin.

Podoben, vendar milejši predlog zakona od predstavniškega doma ameriškega kongresa je septembra sprejel senat. Oba predloga bo sedaj potrebno uskladiti, preden ga lahko pošljejo Trumpu v podpis. Predlog predstavniškega doma je razjezil Kitajsko, ker prvič doslej omogoča sankcije tudi proti članom politbiroja kitajske komunistične partije.

Trump je pretekli teden podpisal zakon, ki izraža podporo protestnikom v Hongkongu, kar je Peking prav tako obsodil. Kitajska je odgovorila s prepovedjo obiska ameriških vojaških ladij in letal v Hongkongu ter sankcijami proti nevladnim organizacijam. Odgovor na morebitno potrditev zakona proti zatiranju Ujgurov bo verjetno odločnejši. In to v času, ko so ZDA sredi občutljivih trgovinskih pogajanj s Kitajsko.