sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo Madžarska danes zaprla mejo s Hrvaško?

Deli na:
Bo Madžarska danes zaprla mejo s Hrvaško?

Foto: Reuters

Madžarska vlada naj bi po napovedih premierja Viktorja Orbana danes sprejela končno odločitev o morebitnem zaprtju meje s Hrvaško. Kot je sporočila, je ograja na meji zgrajena, tako da jo lahko zapre v eni sami uri. Odločitev naj bi bila sicer odvisna od sklepov četrtkovega vrha EU in ločenega srečanja voditeljev Višegrajske skupine.

Kot je v četrtek pojasnil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, bodo mejo zaprli, če se voditelji EU na vrhu ne bodo dogovorili o skupnih evropskih enotah, ki bodo na obalah Grčije varovale zunanjo schengensko mejo in tam omejile begunski val. Če tega dogovora ne bo, bo morala Budimpešta po njegovem "resno razmisliti o zaščiti schengna na hrvaško-madžarski meji".

Kot je še dejal Szijjarto, so o tej možnosti že obvestili Slovenijo, Avstrijo in Nemčijo, ki so vse - za razliko od Hrvaške - članice schengna.

Orban je sicer ob prihodu na vrh EU v Bruslju v četrtek napovedal, da bo vlada odločitev o tem, kdaj oziroma ali sploh bo Madžarska zaprla mejo s Hrvaško, sprejela do danes zjutraj. Obenem je sicer dodal, da bi bilo veliko bolje zapreti grško mejo.

Zaprtje meje s Hrvaško naj bi sicer Madžarska izvedla enako, kot je septembra zaprla mejo s Srbijo. Pot beguncev, namenjenih na zahod in sever Evrope, se je nato preusmerila iz Srbije na Hrvaško, od tam pa večinoma znova na Madžarsko ter naprej v Avstrijo in Nemčijo.

Če bo Budimpešta dejansko zaprla mejo s Hrvaško, je pričakovati, da se bo begunski val preusmeril predvsem na Slovenijo kot tranzitno državo. Po podatkih madžarskih organov je preko meje s Hrvaške v zadnjem času k njim dnevno prihajalo od 5000 do 8000 ljudi.

Zgornji dom nemškega parlamenta, bundesrat, v katerem so zastopane nemške zvezne dežele, bo medtem danes glasoval o načrtovani zaostritvi azilne zakonodaje, potem ko je to v četrtek že potrdil spodnji dom parlamenta. Novo zakonodajo bo tudi bundesrat predvidoma potrdil.