nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo Carla Del Ponte preiskovala vojne zločine v Siriji?

Deli na:
Bo Carla Del Ponte preiskovala vojne zločine v Siriji?

Foto: Reuters

Švica je predlagala, da se komisiji Združenih narodov, ki preiskuje zločine v Siriji, pridruži nekdanja tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte. Bern je sodelovanje Del Pontejeve predlagal v času, ko v Svetu ZN za človekove pravice tečejo razprave o možnosti podaljšanja mandata in krepitvi komisije. Enoletni mandat ji namreč poteče septembra.

Komisija, ki jo je lani oblikoval Svet ZN s sedežem v Ženevi, je doslej pripravila več poročil o domnevnih zločinih, ki sta jih v Siriji, kjer že 17 mesecev divja nasilje, zagrešila režim in opozicija.

Del Pontejeva, ki je bila do konca leta 2007 glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je bila med tistimi, ki so se zavzemali, da se omenjeni komisiji mandat podaljša.

"Zato Švica predlaga, da Del Pontejeva podpre delo komisije," je danes izjavil tiskovni predstavnik švicarskega zunanjega ministrstva Tilman Renz. Ob tem je poudaril, da se Švica odločno zavzema za preiskavo in kaznovanje kršitev človekovih pravic v Siriji, navajajo tuje tiskovne agencije.

Damask preiskovalcem komisije ZN ni dovolili vstopa v Sirijo, a je ta kljub temu objavila niz poročil, ki temeljijo na pogovorih s tistimi, ki so pobegnili pred nasiljem. V zadnjem poročilu, objavljenem 15. avgusta, so preiskovalci med drugim navedli, da so sirske vladne sile in njim zveste milice zagrešile zločine proti človečnosti, vojne zločine pa so zagrešili tudi uporniki, a na nižji ravni.

Po navedbah opozicijskih aktivistov je bilo v Siriji od začetka vstaje proti predsedniku Bašarju al Asadu marca lani ubitih kakih 25.000 ljudi. Zaradi spopadov je po podatkih Združenih narodov Sirijo zapustilo najmanj 200.000 ljudi, še kakih 2,5 milijona pa jih pomoč potrebuje v domovini.