sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Čistka v zaščito Zorana Jankovića

Deli na:
Čistka v zaščito Zorana Jankovića

Foto: Bobo

Vodja Specializiranega tožilstva Harij Furlan je z osebnostnimi diskvalifikacijami ocenil, da tožilki Žgajnarjeva in Gončinova nista primerni za nadaljnje delo na  tem tožilstvu. Generalni državni tožilec Zvonko Fišer se je s tem strinjal in predlagal, naj ju državnotožilski svet ne imenuje za nov mandat.

Oprostilna sodba za glavne obtožence v zadevi Balkanski bojevnik na čelu z Draganom Tošićem je povzročila ogorčenje v javnosti. Toda hkrati vrh tožilstva izvaja čistko nad »malopridnima« tožilkama Blanko Žgajnar in Matejo Gončin, s čimer bi jima iz rok odvzeli pregon v zadevi Balkanski bojevnik in, še pomembnejše, pregon zoper Zorana Jankovića in njegova sinova zaradi suma več kaznivih dejanj.

Sodni senat okrožnega sodišča v Ljubljani pod vodstvom Gorazda Fabjančiča je obsodil le štiri »kurirje«, večje ribe pa je oprostil obtožb neupravičenega preprodajanja mamil in hudodelskega združevanja. Po besedah pravosodnega ministra Senka Pličaniča tudi ta primer še bolj spodjeda zaupanje ljudi v  državne ustanove. Na podlagi istih dokazov, ki jih je slovensko sodišče izločilo kot neustrezno pridobljene, je bilo v Srbiji in Italiji že pravnomočno obsojenih 14 kriminalcev iz iste mednarodne hudodelske združbe preprodajanja velikih količin kokaina.


V ozadju oprostilne sodbe se jasno kažejo tudi politični obrisi. Znano je, da je v korist Tošića pričal celo Iztok Podbregar, nekdanji direktor Sove in predsednik LDS. Njegove navedbe, da srbska obveščevalna služba BIA ne bi smela preiskovati kriminala, je sedanji direktor Sove Damir Črnčec kot priča tožilstva gladko zavrnil, vendar je sodnik Fabjančič upošteval le Podbregarjevo pričanje.

Prav v teh dneh je sicer Črnčec na prepihu, ker je ukrepal zoper protizakonito odtekanje tajnih podatkov iz Sove naravnost med poslance Pozitivne Slovenije. Medtem ko se v zakulisju sprašujejo, ali je Slovenija s sodbo potrjena kot varno zatočišče za protagoniste narkokartela, teče drug postopek v smeri še ne videne politizacije tožilstva ter obračuna z »malopridnimi tožilci« oziroma tožilkami.

V TISKANI IZDAJI VEČ O POVEZAVAH MED BALKANSKIMI BOJEVNIKI IN JANKOVIĆI; O MEDIJSKIH NAPADIH NA TOŽILKO BLANKO ŽGAJNAR; O ZAKULISNIH IGRICAH NA TOŽILSTVU.