1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Še nikoli ni bilo takšnega blokiranja opozicije, kot v tem mandatu DZ

Deli na:
Tanko: Še nikoli ni bilo takšnega blokiranja opozicije, kot v tem mandatu DZ

Foto: Arhiv Reporterja

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v oceni dela DZ in poslanske skupine SDS na novinarski konferenci ocenil, da še v nobenem mandatu ni bilo tolikšnega blokiranja opozicije kot v iztekajočem. SDS je v tem mandatu predlagala 84 zakonov, sprejeta pa sta bila le dva in še to s spremenjenim besedilom, je opozoril.

Do največjih blokad je po besedah Tanka prihajalo, ko je DZ vodil še prejšnji predsednik Pavel Gantar, ki je po njegovih besedah z zavrnitvijo več zahtev SDS za sklic izredne seje v DZ "preprečeval razprave o pomembnih vprašanjih". S prihodom Ljuba Germiča na mesto predsednika DZ se je ta odnos precej popravil in se dvignil na raven Gantarjevih predhodnikov, "vendar je to trajalo le kratek čas", je dejal Tanko.

Povedal je, da je bilo v tem mandatu v DZ ustanovljenih sedem preiskovalnih komisij, od katerih so nekatere vodili tudi poslanci SDS, vendar je bilo delo teh komisij "večinoma ovirano z obstrukcijami ali razreševanji predsednikov", saj je imela koalicija v njih po poslovniku večino.
 
Nasploh je šlo pri iztekajočem se mandatu po Tankovih besedah za nenavaden mandat, tako glede načina dela kot odnosov v v koaliciji, odnosa do opozicije in do socialnih partnerjev. "Vedno je bilo navzoče neko prerivanje v koaliciji, vedno komu kaj ni ustrezalo in videti je bilo, kot da igrajo med sabo večni šah," je dejal.
 
Tudi vsebinski del mandata je po Tankovi oceni slonel na izključevanju pri vseh pomembnih odločitvah. "Ne samo, da se je izključevalo opozicijo pri temeljnih ukrepih, ki so bili potrebni za to, da bi zaustavili prihod krize v državo, ampak so bili prezrti tudi socialni partnerji. To pa je na koncu imelo za posledico, da so prav socialni partnerji organizirali zbiranje podpisov in referendume," je dejal.
 
Glede referendumskih zahtev, ki jih je vložila SDS, pa je dejal, da so tudi oni tu in tam vložili kakšno zahtevo, vendar "smo istočasno predlagali tudi, da se uvede t. i. referendumski dan, kar pa ni bilo sprejeto".
 
Delo svoje poslanske skupine Tanko ocenjuje kot proaktivno. Opozoril je, da so bili pri delu pripravljeni sodelovati s koalicijo v vseh za državo ključnih projektih, vendar do sodelovanja zaradi vztrajanja nekaterih koalicijskih strank ni prišlo. "In to je bila po našem mnenju velika napaka, kajti pokazalo, se je, da koalicija ni tako samozadostna in močna, da bi lahko speljala potrebne projekte," je dejal.
 
Na novinarski konferenci je ocenil tudi delo koalicije na ravni vlade in države. Kot je dejal, so mandat zaznamovale številne afere, v katere so bili vpletene osebe z vrha oblasti in strank koalicije, pri čemer ga moti zlasti to, da premier na to ni reagiral.
 
Varčevanje vlade je bilo po njegovi oceni le "besedno, zaradi česar se je proračunska poraba v tem mandatu enormno dvignila, z njo pa tudi proračunski primanjkljaj". "Tudi dobrih finančnih in gospodarskih ukrepov ni bilo, kar pa je bilo, ni prijelo, zato smo začeli zaostajati 'za vso evropsko konkurenco'," je še dodal.