Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bloomberg vložil kandidaturo za predsedniškega kandidata demokratov

Deli na:
Bloomberg vložil kandidaturo za predsedniškega kandidata demokratov

Multimilijarder Michael Bloomberg - Foto: Reuters

Nekdanji newyorški župan, milijarder Michael Bloomberg je v petek vložil kandidaturo za demokratsko nominacijo na predsedniških volitvah v ZDA prihodnje leto. Kot je pred tem sporočil njegov tiskovni predstavnik, se namreč boji, da nihče od kandidatov, ki se že potegujejo za demokratsko nominacijo, ne more premagati predsednika Donalda Trumpa.

Bloomberg je dokumentacijo oddal v Alabami, tik preden se je v tej zvezni državi iztekel rok za vlaganje kandidatur, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Demokratska stranka v Alabami je Bloomberga že uvrstila na seznam kandidatov za predsedniško nominacijo, ki je objavljen na njeni spletni strani. V tej zvezni državi na jugu ZDA bodo primarne volitve demokratov potekale 3. marca.

Da Bloomberg razmišlja o kandidaturi, je v četrtek tvitnil njegov tiskovni predstavnik Howard Wolfson. Kot je sporočil, se namreč 77-letni milijarder boji, da nobeden od sedanjih demokratskih kandidatov na volitvah ne more premagati predsednika Donalda Trumpa, poroča Deutsche Welle.


"Mike je vse bolj zaskrbljen, ker trenutno nabor kandidatov ni dober," je ocenil Wolfson. Bloomberg je sicer še marca letos zagotovil, da ne bo kandidiral, napovedal pa je, da bo finančno podprl demokrate.

Trump je ob novici, da Bloomberg razmišlja o potegovanju za nominacijo, pred Belo hišo dejal, da ni nikogar, s komer bi se raje pomeril, kot z "malim Mihcem". "Poznam Michaela. Postal je navaden nič. Nima čarovnije, da bi se dobro obnesel," je dejal.

Med 17 demokratskimi kandidati za nominacijo bi lahko kandidatura milijarderja in filantropa tako le tri mesece pred primarnimi volitvami močno premešala karte. Kot poroča Deutsche Welle, bi vključitev Bloomberga v demokratsko tekmo za nominacijo predstavljala veliko grožnjo nekdanjemu podpredsedniku Joeju Bidnu, ki se sooča z vse močnejšima tekmecema Elizabeth Warren in Berniejem Sandersom.

Bloomberg je bil župan New Yorka od leta 2002 do 2013. Kot glavni izvršni direktor in ustanovitelj finančnega, tehnološkega in medijskega velikana Bloomberg LP je ustvaril veliko bogastvo, katerega velik del je namenil v humanitarne namene.