moški Dobra karma

Tarot napoved: finance, ljubezen in nasvet

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. februarja

Screenshot 2020-02-23 at 17.43.50 Reporter.si

Zakulisje koruzne koalicije: zakaj bodoči ...

prej potem Svet24.si

Nevarno in grdo: reklamne table povsem zasičile ...

zidar-snezic-jankovic Necenzurirano

Milijonskih dolgov se rešujejo z osebnimi stečaji

mevkibe Njena.si

Jutranja ptica: Takšna je Mevkibe v zasebnem ...

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Svet

Bivši šef vatikanske banke se boji za življenje

Deli na:

Nekdanji predsednik uprave vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi, ki so ga odslovili 24. maja, se boji za življenje, zato italijanski pravosodni organi po pisanju italijanskega dnevnika La Repubblica razmišljajo, da bi zanj uvedli policijsko zaščito.

Tožilci v Rimu so Tedeschija v zvezi s kršitvami zakonodaje o pranju denarja zaslišali v sredo, ob tem pa jim je nekdanji predsednik uprave vatikanske banke povedal, da se boji, da ga želijo ubiti.

Po poročanju torinskega časnika La Stampa, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA, naj bi bilo Tedeschijevo življenje ogroženo, ker je želel pri poslovanju Istituta delle Opere di Religione (IOR), kar je uradni naziv vatikanske banke, uveljaviti transparentnost in skladnost z mednarodno zakonodajo proti pranju denarja. Tedeschi tudi domneva, da naj bi bili lastniki nekaterih anonimnih računov pri IOR vodilni pripadniki mafije.

La Stampa danes tudi poroča, da je Tedeschi svoji tajnici predal dosje s pomembnimi informacijami o svojemu delu na čelu IOR. Izročil ji je tudi naslove treh oseb, ki naj jim preda dokumente v primeru, če se njemu kaj zgodi. Te tri osebe naj bi bile novinar, odvetnik in Tedeschijev prijatelj. Kopijo dosjeja za papeža naj bi izročil tudi zasebnemu sekretarju papeža Benedikta XVI., Georgu Gänsweinu.

Tedeschi je le nekaj dni pred svojo zamenjavo zaprosil za zasebni sprejem pri papežu, a do srečanja ni prišlo. Tedeschi je sicer prek elektronske pošte Gänsweinu večkrat pisal o razhajanjih med njim in generalnim direktorjem IOR Paolom Ciprianijem. Jabolko spora pa naj bi bila prav zakonodaja proti pranju denarja, poroča APA.Tedeschi je 24. maja odstopil s položaja prvega vatikanskega bankirja. Pred tem mu je nadzorni svet soglasno izglasoval nezaupnico.

Vatikan je takrat v sporočilu za javnost zapisal, je bil Tedeschi prisiljen odstopiti, "ker ni izpolnjeval glavnih dolžnosti". Ob tem je Sveti sedež izrazil upanje, da bodo našli novega predsednika, ki bo "znova vzpostavil odnose med banko in finančno skupnostjo, ki bodo temeljili na obojestranskem spoštovanju in spoštovanju mednarodnih bančnih standardov".

Tedeschi je bil na čelo vatikanske banke imenovan leta 2009. Že od vsega začetka je bil oseba, ki je sprožal različna mnenja. Njegovo imenovanje naj bi sicer pripomoglo k večji transparentnosti poslovanja banke.

Tedeschi je bil v preteklosti v Italiji med drugim tudi predstavnik španskega bančnega velikana Santander.

loading...
Loading...