Revija Reporter
Svet

Bivši avstrijski kancler Kern želi postati glavni v Bruslju

STA

20. sep. 2018 6:00

Deli na:

Christian Kern

Reuters

Vodja avstrijskih socialdemokratov, bivši avstrijski kancler Christian Kern namerava na volitvah v Evropski parlament maja 2019 nastopiti kot vodilni kandidat politične skupine evropskih socialistov in demokratov (S&D). Kern je svojo kandidaturo napovedal danes ob robu neformalnega vrha EU v Salzburgu na srečanju evropskih socialdemokratov.

"Pravilno me razumete, da sem na voljo, a tukaj so še drugi kandidati," je v Salzburgu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Kern, ki pa se je izognil odgovoru, ali stremi tudi za položajem predsednika Evropske komisije.

Kern je v torek presenetljivo naznanil, da namerava na prihajajočih volitvah v Evropski parlament kandidirati kot vodilni kandidat SPÖ, s čimer se bo najkasneje po volitvah odpovedal vodenju stranke. V SPÖ pričakujejo, da bodo novega šefa našli do konca novembra.

Odstop Kerna je presenetljiv, saj je še prejšnji teden sporočil, da bo ponovno kandidiral za predsednika stranke na napovedanem kongresu v začetku oktobra, ki so ga zdaj preložili na konec novembra.

Za položaj za vodilnega kandidata evropskih socialdemokratov na evropskih volitvah maja prihodnje leto se poteguje tudi podpredsednik Evropske komisije, Slovak Maroš Šefčovič.

Politična skupina S&D bo dokončno odločitev o svojem vodilnem kandidatu sprejela 7. decembra na svojem kongresu v Lizboni. Njen vodilni kandidat naj bi imel dobre možnosti, da nasledi Jean-Clauda Junckerja na položaju predsednika Evropske komisije.