Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Timmermans: Poglejte, kdo so Orbanovi prijatelji - vsi občudujejo Putina

Deli na:
Timmermans: Poglejte, kdo so Orbanovi prijatelji - vsi občudujejo Putina

Foto: Profimedia

Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Manfred Weber je v odzivu na včerajšnji odstop avstrijskega podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja poudaril, da "levi in desni skrajneži in populisti niso rešitev". Spitzenkandidata socialdemokratov Frans Timmermans in liberalcev Guy Verhofstadt pa sta posvarila pred povezavami skrajne desnice in Rusije.

"Že dolgo ponavljam, (...) da levi in desni skrajneži in populisti niso rešitev," je povedal Weber med včerajšnjim obiskom v Zagrebu, kjer se mudi v okviru predvolilne kampanje pred evropskimi volitvami. Afere okoli Stracheja ni konkretneje komentiral, navajajo tuje tiskovne agencije.

Spitzenkandidat socialdemokratov Timmermans pa je v odzivu na afero opozoril na povezave med skrajno desnico v Evropi in Rusijo. "Poglejte, kdo so prijatelji (madžarskega premierja Viktorja) Orbana," je zapisal na Twitterju. Pri tem je omenil Stracheja, italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija in britanskega evroskeptika Nigela Faragea. "Vsi občudujejo (ruskega predsednika Vladimirja) Putina," je poudaril.

"Je to dobro za Madžarsko in Evropo," se je vprašal Nizozemec, ki se je včeraj v okviru predvolilne kampanje mudi na Madžarskem. "Mislim, da ne," je zapisal in dodal, da so lahko ljudje svobodni zgolj s svobodnimi mediji.



Tudi Guy Verhofstadt, ki je eden od članov volilne ekipe liberalcev, je opozoril na povezave evropskih skrajnih desničarjev z Rusijo. Po njegovih besedah sodelujejo pri tem, da "bi razminirali našo liberalno demokracijo".

Avstrijski podkancler je včeraj odstopil s položaja, potem ko sta nemška časnika Süddeutsche Zeitung in Der Spiegel v petek objavila videoposnetek, v katerem je pred volitvami leta 2017 v zameno za politično podporo domnevni ruski bogatašinji ponujal pogodbe z vlado in izkazal interes za vpliv na medije. Ženska je Stracheju dejala, da želi kupiti 50 odstotkov delnic največjega avstrijskega časnika Kronen Zeitung, da bi dosegla do svobodnjakov naklonjeno poročanje pred volitvami. Izbruh škandala je privedel do konca avstrijske koalicije in kancler Sebastian Kurz je napovedal predčasne volitve.

Zdaj že nekdanji vodja avstrijskih skrajno desnih svobodnjakov ji je v primeru vstopa v vlado obljubil javna naročila ter pojasnil, da si želi medijsko krajino v Avstriji spremeniti tako kot madžarski premier, ki je s svojimi politikami dosegel, da na Madžarskem do vlade kritičnih medijev skoraj ni več.