Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

Timmermans: Poglejte, kdo so Orbanovi prijatelji - vsi občudujejo Putina

Deli na:
Timmermans: Poglejte, kdo so Orbanovi prijatelji - vsi občudujejo Putina

Foto: Profimedia

Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Manfred Weber je v odzivu na včerajšnji odstop avstrijskega podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja poudaril, da "levi in desni skrajneži in populisti niso rešitev". Spitzenkandidata socialdemokratov Frans Timmermans in liberalcev Guy Verhofstadt pa sta posvarila pred povezavami skrajne desnice in Rusije.

"Že dolgo ponavljam, (...) da levi in desni skrajneži in populisti niso rešitev," je povedal Weber med včerajšnjim obiskom v Zagrebu, kjer se mudi v okviru predvolilne kampanje pred evropskimi volitvami. Afere okoli Stracheja ni konkretneje komentiral, navajajo tuje tiskovne agencije.

Spitzenkandidat socialdemokratov Timmermans pa je v odzivu na afero opozoril na povezave med skrajno desnico v Evropi in Rusijo. "Poglejte, kdo so prijatelji (madžarskega premierja Viktorja) Orbana," je zapisal na Twitterju. Pri tem je omenil Stracheja, italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija in britanskega evroskeptika Nigela Faragea. "Vsi občudujejo (ruskega predsednika Vladimirja) Putina," je poudaril.

"Je to dobro za Madžarsko in Evropo," se je vprašal Nizozemec, ki se je včeraj v okviru predvolilne kampanje mudi na Madžarskem. "Mislim, da ne," je zapisal in dodal, da so lahko ljudje svobodni zgolj s svobodnimi mediji.Tudi Guy Verhofstadt, ki je eden od članov volilne ekipe liberalcev, je opozoril na povezave evropskih skrajnih desničarjev z Rusijo. Po njegovih besedah sodelujejo pri tem, da "bi razminirali našo liberalno demokracijo".

Avstrijski podkancler je včeraj odstopil s položaja, potem ko sta nemška časnika Süddeutsche Zeitung in Der Spiegel v petek objavila videoposnetek, v katerem je pred volitvami leta 2017 v zameno za politično podporo domnevni ruski bogatašinji ponujal pogodbe z vlado in izkazal interes za vpliv na medije. Ženska je Stracheju dejala, da želi kupiti 50 odstotkov delnic največjega avstrijskega časnika Kronen Zeitung, da bi dosegla do svobodnjakov naklonjeno poročanje pred volitvami. Izbruh škandala je privedel do konca avstrijske koalicije in kancler Sebastian Kurz je napovedal predčasne volitve.

Zdaj že nekdanji vodja avstrijskih skrajno desnih svobodnjakov ji je v primeru vstopa v vlado obljubil javna naročila ter pojasnil, da si želi medijsko krajino v Avstriji spremeniti tako kot madžarski premier, ki je s svojimi politikami dosegel, da na Madžarskem do vlade kritičnih medijev skoraj ni več.

Loading...