Revija Reporter
Svet

Bivši avstrijski kancler Kern pravi, da je naveličan nizkotnosti politike, zato se iz nje umika

STA

7. okt. 2018 6:00

Deli na:

Christian Kern

Reuters

Bivši avstrijski kancler Christian Kern je sporočil, da odhaja iz politike. S tem se je odpovedal tudi poskusu kandidature za naslednika Jean-Clauda Junckerja na čelu Evropske komisije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kern je določitev sporočil včeraj na novinarski konferenci, utemeljil pa jo je z naveličanostjo nad nizkotnostjo notranje politike, s čemer je dal vedeti, da njegova kandidatura za Bruselj ni dobila soglasne podpore v njegovi socialdemokratski stranki (SPÖ).

Kern je 19. septembra presenetljivo sporočil, da namerava na volitvah v Evropski parlament maja 2019 nastopiti kot vodilni kandidat politične skupine evropskih socialistov in demokratov (S&D). Naznanil je, da namerava kandidirati kot vodilni kandidat SPÖ, s čimer bi se najkasneje po volitvah odpovedal vodenju stranke. V SPÖ so nato za novo vodjo 25. septembra izvolili Pamelo Rendi-Wagner.

Odstop Kerna s čela stranka je takrat za avstrijske socialdemokrate pomenil presenečenje, saj je samo teden dni pred tem sporočil, da bo ponovno kandidiral za predsednika stranke na napovedanem kongresu v začetku oktobra, ki so ga sicer preložili na konec novembra.

52-letni Kern se bo tako v zgodovino Avstrije zapisal kot kancler in predsednik stranke z najkrajšim stažem. V politiko je prestopil maja 2016, ko je zapustil mesto vodje avstrijskih železnic ÖBB ter prevzel vodenje vlade, kasneje pa še stranke. Približno leto kasneje je sledil razpad koalicije z ljudsko stranko (ÖVP) in oktobra predčasne parlamentarne volitve, na katerih je sicer slavila ÖVP Sebastiana Kurza, a so socialdemokrati vseeno osvojili skoraj 27 odstotkov glasov. ÖVP je nato 18. decembra oblikovala vlado s Svobodnjaki.

Za položaj za vodilnega kandidata evropskih socialdemokratov (S&D) na evropskih volitvah se sicer poteguje evropski komisar, Slovak Maroš Šefčovič. Omenja se tudi možnost, da bi evropski socialdemokrati za "spitzenkandidata" izbrali Nizozemca Fransa Timmermansa, sedaj prvega podpredsednika komisije, ki pa svojih namer še ni objavil.

Kern se sedaj, kot je še povedal, vrača v gospodarstvo.