profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bill Gates na čelu Forbesove lestvice najbogatejših v ZDA

Deli na:
Bill Gates na čelu Forbesove lestvice najbogatejših v ZDA

Foto: Reuters

Soustanovitelj Microsofta Bill Gates ostaja na čelu lestvice 400 najbogatejših Američanov, ki jo pripravlja revija Forbes. "Težak" je 59 milijard dolarjev oz. pet milijard dolarjev več kot pred letom. V povprečju se je sicer premoženje ameriških milijarderjev okrepilo za 12 odstotkov in imajo pod palcem povprečno 3,8 milijarde dolarjev.  

A vsi ameriški milijarderji lani le niso zgolj služili. Drugi na lestvici, glavni ameriški vlagatelj Warren Buffett, je "lažji" za šest milijard dolarjev. Njegovo premoženje Forbes zdaj ocenjuje na 39 milijard dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kolikor je Buffett v minulem letu izgubil, pa je pridobil ustanovitelj Oracla Larry Ellison, ki je zdaj težak 33 milijard dolarjev. Sledijo mu brata industrialca Charles in David Koch, družina Walton, ki ima v lasti trgovinsko verigo Wal-Mart, finančnik George Soros in igralničarski magnat Sheldon Adelson.

Med največjimi zaslužkarji v minulem letu je bil ustanovitelj spletnega omrežja Facebook, 27-letni Mark Zuckerberg, ki se mu je premoženje povečalo za kar 10,6 milijarde dolarjev na 17,5 milijarde. S tem se je uvrstil na 14. mesto, eno mesto pred ustanoviteljema Googla Larryjem Pageom in Sergeyem Brinom, ki sta skupaj vredna 16,7 milijarde dolarjev.

Na lestvici je sicer premoženje povečalo 262 ljudi, samo 72 pa se je zmanjšalo. 70 odstotkov Forbesovega seznama najbogatejših sicer sestavljajo milijonarji, ki so do premoženja prišli sami, z lastnim delom in znanjem.