Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V zameno za imigracijsko reformo militarizacija južne meje ZDA

Deli na:
V zameno za imigracijsko reformo militarizacija južne meje ZDA

Senatni demokrati in republikanci so v četrtek dosegli dogovor o "militarizaciji" južne meje v zameno za pridobitev zadostnega števila glasov republikancev za potrditev imigracijske reforme. Za varnost na meji bo v desetih letih šlo najmanj 40 milijard dolarjev.

Na mejo z Mehiko bodo poslali 25.000 dodatnih mejnih agentov, kar bo stalo najmanj 25 milijard dolarjev. Zgradili bodo 1500 kilometrov zidu oziroma ograje na meji, ki jo bo nadziralo še najmanj 18 novih brezpilotnih letal. Predvideni so tudi drugi ukrepi, zaradi katerih bi naj južna meja postala praktično neprehodna za nezakonite priseljence.

Zadnja imigracijska reforma v 80. letih prejšnjega stoletja je namreč le uredila status za milijone nezakonitih priseljencev, ki so bili tedaj v ZDA, vendar pa problema ni rešila. Republikanci so prepričani, da se ga bo dalo z utrditvijo nadzora na meji, čeprav pa bodo ljudje še vedno skušali priti v ZDA na vse možne načine, dokler bodo imeli tam več možnosti za preživetje kot doma.

Šele, ko bo meja nepredušno zaprta, kar naj bi se zgodilo v desetih letih od sprejetja reforme, bi lahko 12 milijonov nezakonitih priseljencev, ki so danes v ZDA, dobilo zakonit status z normalnim dovoljenjem za delo in bivanje oziroma tako imenovano zeleno karto. Do popolne mejne varnosti pa se bodo morali zadovoljiti z začasnim legalnim statusom.

V senatnem predlogu pa še vedno ostaja možnost pridobitve državljanstva za današnje nezakonite priseljence. Čeprav šele po dolgih letih in po plačilu raznih kazni, davkov in taks, pa to razburja večino republikancev v predstavniškem domu, kjer je usoda reforme pod velikim vprašajem. Senat bo svoj predlog potrdil do konca prihodnjega tedna, predstavniški dom pa morda do jeseni, ko bo potrebno oba predloga še uskladiti in šele nato ga bo lahko Obama podpisal v zakon.