kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bidnu spodletelo: njegovi kandidatki so se uprli celo demokrati

Deli na:
Bidnu spodletelo: njegovi kandidatki so se uprli celo demokrati

Joe Biden - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek sprejel odstop njegove kandidatke za položaj direktorice urada za upravo in proračun Bele hiše Neere Tanden, ki se je v senatu soočala s trdno opozicijo republikancev in demokrata Joeja Manchina iz Zahodne Virginije. Senat pa je Bidnu vseeno potrdil glavno gospodarsko svetovalko Cecilio Rouse.

Umik kandidature Tandenove je prvi doslej v procesu potrjevanja Bidnovega kabineta, ki zaostaja, ker je bivši predsednik Donald Trump po porazu na volitvah novembra lani oviral normalen potek tranzicije. Doslej je bilo potrjenih 12 od 23 kandidatov za ministrske in druge visoke visoke položaje v novi vladi, pri čemer je velika večina dobila zanesljivo podporo članov obeh strank. Bidnovi predhodniki so imeli po mesecu in pol vladanja potrjenih več kot 80 odstotkov kabineta.

Vedno pa se najde kandidat ali kandidatka, ki večini ni všeč, in predsednik to potem žrtvuje, da ne bo zamere in težav pri večjih prioritetah. Biden trenutno zelo potrebuje Manchinovo podporo za 1900 milijard dolarjev vreden zakon za boj proti pandemiji novega koronavirusa in pomoč gospodarstvu, kasneje pa za druge prioritete. Demokrati imajo v senatu 50 sedežev tako kot republikanci in večino le zaradi odločilnega glasu podpredsednice Kamale Harris.

Biden lahko pri določenih zadevah občasno računa na podporo treh ali štirih republikancev, vendar pa, kot kaže, te ni imel pri Tandenovi, ki je bila v dosedanjih izjavah izrazito strankarsko nastrojena in se je zamerila vsem republikancem. Konservativni demokrat Manchin je zato Bidnu priporočil, naj najde koga drugega, sicer bo sodelovanje med kongresom in uradom za proračun zelo težko.


"Na žalost kaže, da ni nobene poti naprej za mojo nominacijo in ne želim, da to odvrača pozornost od vaših drugih prioritet," je ob umiku kandidature Bidnu sporočila Tandenova. Biden je izrazil obžalovanje in dejal, da zelo spoštuje njene dosežke, izkušnje in nasvete. Obljubil je, da ji bo našel drug položaj v vladi, verjetno takšnega, ki ne potrebuje senatne potrditve.

Proti njej se niso izrekli le konservativni politiki, ampak jo je kritiziral tudi slavni levičarski senator Bernie Sanders, ker da je v preteklosti zlobno napadala progresivne člane demokratske stranke. Tandenova se je za napade na levo in desno opravičila, pred zaslišanjem pa izbrisala več sto tvitov, kar je zapečatilo njeno usodo.

Urad za upravo in proračun skrbi predvsem za pripravo proračunskih predlogov Bele hiše, o gospodarski politiki pa predsedniku svetuje svet gospodarskih svetovalcev Bele hiše in senat je Bidnu v torek gladko z 95 glasovi proti štirim na položaj predsednice tega sveta potrdil Cecilio Rouse. Postala je prva temnopolta ekonomistka na tem položaju.

Nekdanja dekanja fakultete za javne in mednarodne zadeve pri univerzi v Princetonu je že služila v svetu gospodarskih svetovalcev Bele hiše od leta 2009 do leta 2011 v času vlade Baracka Obame. Na zaslišanju pred potrditvijo je 57-letna ekonomistka napovedala, da si bo prizadevala za gospodarsko politiko, ki bo služila vsem Američanom, ne le najbolj privilegiranim.