Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Conteju so dnevi šteti, Salviniju se mudi zavladati Italiji

Deli na:
Conteju so dnevi šteti, Salviniju se mudi zavladati Italiji

Conte se brani, da ni lutka v rokah Salvinija in Di Maia, a temu skoraj nihče ne verjame. - Foto: Reuters

Italijanski senat bo danes predvidoma odločal o datumu glasovanja o nezaupnici italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju. O datumu se namreč v ponedeljek ni uspelo dogovoriti vodjem poslanskih skupin v senatu.

Skrajno desna Liga notranjega ministra Mattea Salvinija se zavzema, da bi o nezaupnici premierju, ki jo je ta stranka tudi vložila, glasovali že ta teden. Pri tem naj bi imela podporo desne stranke Naprej Italija Silvia Berlusconija in skrajno desne stranke Bratje Italije.

Gibanje pet zvezd, ki je v vladi z Ligo, se ob podpori levosredinske opozicijske Demokratske stranke in leve stranke Svobodni in enaki zavzema, da bi glasovanje o nezaupnici potekalo 20. avgusta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Salvini želi, da bi bilo glasovanje o nezaupnici čim prej, tako da bi predčasne parlamentarne volitve potekale že oktobra, saj želi unovčiti prednost, ki jo njegova Liga uživa v javnomnenjskih anketah.

Druge politične sile so pred volitvami predlagale oblikovanje prehodne vlade, da bi lahko potrdili zmanjšanje števila poslancev, predvsem pa sprejeli proračun za leto 2020, ki ga mora Italija predložiti Evropski komisiji do konca septembra.

Tudi v primeru izglasovane nezaupnice pa bo imel končno besedo predsednik države Sergio Mattarella. Preden bi razpisal predčasne parlamentarne volitve, bi lahko preučil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina. Če v parlamentu ne bi uspeli oblikovati druge večine, mora zahtevati razpustitev parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi.