Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bersani ne želi v veliko koalicijo z Berlusconijem

Deli na:
Bersani ne želi v veliko koalicijo z Berlusconijem

Foto: Reuters

Zmagovalec italijanskih parlamentarnih volitev in vodja levice Pier Luigi Bersani zavrača kakršnokoli veliko koalicijo z desnosredinsko koalicijo Silvia Berlusconija, ki jo je slednji ponudil. Bersani namesto tega vsem strankam ponuja vladni program z osmimi temeljnimi politikami in vlado sprememb.

V pogovoru za italijanski časnik La Republicca je v ospredje postavil spremembo varčevalnih politik na evropski ravni. Te, kot je dejal, niso rešitev in tega se mora začeti zavedati celotna Evropa.

Velik poudarek daje odpiranju novih delovnih mest in financiranju sociale, kjer bo po njegovem mnenju potrebno vpeljati nov univerzalni sistem socialnih blažilcev, in demokraciji.

Predlaga konkretno zmanjšanje števila parlamentarcev, znižanje njihovih plač na raven plač županov in sprejetje nove protikorupcijske zakonodaje.

Bersani bo o programu prihodnjo sredo govoril s svojo stranko, nato pa ga bo predstavil predsedniku republike Giorgiu Napolitanu, ki je pristojen za imenovanje mandatarja vlade.


Medtem ko Bersani zavrača kakršnokoli veliko koalicijo z Berlusconijem, v časniku Corriere della Sera pišejo, da bi se utegnil na čelo velike koalicije povzpeti firenški župan Mateo Renzi, ki je za desnico sprejemljivejši. Slednji je takšna ugibanja uradno zavrnil.

V časniku pišejo tudi o možnosti oblikovanja levosredinske vlade, ki bi jo podprl del senatorjev iz gibanja Pet zvezd Beppa Grilla. V Demokratski stranki naj bi namreč ob tihem preverjanju podpore Bersanijevi vladi ugotovili, da bi jo utegnilo podpreti zadostno število Grillovih senatorjev.

V veliki povolilni politični negotovosti v Italiji, ki jo je povzročil rezultat volitev, ki nobeni koaliciji ni prinesel absolutne večine v obeh domovih parlamenta, se šušlja tudi o morebitnem belgijskem scenariju.

Če nobena koalicija ne bo uspela pravočasno oblikovati vlade, bi lahko začasno podaljšali mandat aktualnemu predsedniku republike Giorgiju Napolitanu in predsedniku vlade Mariu Montiju, ugibajo v La Repubblici.

Temu naj bi bili naklonjeni tudi v gibanju Pet zvezd, kjer so sicer predlagali, naj Ljudstvo svobode in Demokratska stranka izglasujeta zaupnico vladi gibanja. Če se to ne zgodi, predlagajo, naj še naprej vlada Montijeva tehnična vlada, medtem ko naj o vseh zakonih odloča parlament.