klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bersani kandidat italijanske levice za premierja

Deli na:
Bersani kandidat italijanske levice za premierja

Foto: Reuters

Prvi mož največje levosredinske stranke v Italiji, Demokratske stranke, Pier Luigi Bersani je po pričakovanjih zmagal na volitvah premierskega kandidata na levici. V drugem krogu volitev, ki so potekale včeraj, je po rezultatih vzporedne ankete z 61,5 odstotka glasov premagal župana Firenc Mattea Renzija, ki je prejel 38,5 odstotka glasov.

Bersani bi ob uresničitvi uspeha Demokratske stranke na spomladanskih parlamentarnih volitvah, ki ji ga napovedujejo javnomnenjske raziskave, tako utegnil postati predsednik nove italijanske vlade.

Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da bi Demokratsko stranko volilo okoli 30 odstotkov volivcev, medtem ko bi se na drugo mesto s slabimi 20 odstotki uvrstilo gibanje Pet zvezd Beppa Grilla.

Volitev se je po zadnjih podatkih do 17.30 ure udeležilo 2,3 milijona volivcev, kar je okoli 150.000 manj kot v prvem krogu.

Drugi krog volitev so spremljale tudi nekatere nevšečnosti z registracijo volivcev, ki so se nakazovale že v predvolilni kampanji, namreč, način in čas registracije volilnih upravičencev.

Na volilnih mestih so tako zavrnili vse tiste volivce, ki so se registrirali preko spleta. Volilna komisija je sicer od okoli 100.000 novih prijav za volitve sprejela le dobrih 7000 prijav.

V Firencah so na nekaterih voliščih nevšečnosti nastale zaradi prepozno poslanih seznamov volilnih upravičencev, zaradi česar so nekatera volišča dolgo časa ostala zaprta.

Renzi je rezultate volitev pospremil z oceno, da je bilo vredno poskusiti, volivcem, ki so ga podprli, pa se je zahvalil.

Zmaga veterana Bersanija je bila pričakovana. Napovedovala jo je večina anket, prav tako pa so se zanj pred drugim krogom izrekli tudi kandidati, ki so izpadli v prvem krogu.