veter, streha, kranj Svet24.si

VIDEO: Pretresljivi posnetki iz Kranja, z bloka je...

mislav bago1 Svet24.si

Umrl je znani novinar in voditelj, star je bil ...

Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43 Necenzurirano

Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte ...

jadranka rebernik bobo Reporter.si

Totalna vojna na TVS: novinarji se puntajo ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

blaž Njena.si

Kdo je Blažu Švabu porisal avtomobil?

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconi v boj za predsednika Italije

Deli na:
Berlusconi v boj za predsednika Italije

Silvio Berlusconi - Foto: Profimedia

Teden in pol pred volitvami novega italijanskega predsednika je desnosredinsko zavezništvo danes podprlo za mnoge sporno predsedniško kandidaturo nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. Ta je medtem v enem svojih časnikov, dnevniku Il Giornale, objavil celostranski oglas, v katerem izpostavlja največje dosežke svoje desetletja dolge kariere.

Kot je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočil vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, je trojica strank - poleg njegove Lige še Berluconijeva Naprej Italija in opozicijska Bratje Italije - pri podpori nekdanjemu premierju, sicer pa medijskemu mogotcu in stalnemu gostu italijanskih sodišč, enotna in trdna. Obenem je na novinarski konferenci zatrdil, da ne bodo pristali "na veto levice iz ideoloških razlogov". Uradno naj bi voditelji desne sredine o prihajajočih predsedniških volitvah sicer govorili na sestanku v petek, poroča agencija Reuters.

Da je v svoji kandidaturi resen tudi sam Berlusconi, je medtem pokazal njegov današnji oglas, v katerem je bralcem svojega dnevnika predstavil velike uspehe svoje dolge kariere, tako politične kot podjetniške.

"Berlusconi je najbolj kompetenten Italijan na področju mednarodne politike, goji globoko, osebno prijateljstvo z glavnimi svetovnimi voditelji," med drugim izpostavlja oglas in Berlusconija hvali kot "junaka svobode". Obljublja, da bo Italija z njim na čelu ostala na proevropski poti in da bo skrbel za notranjepolitično stabilnost, saj bo Maria Draghija do izteka mandata marca 2023 obdržal na položaju premirja. Oglas je sicer formalno zakupila skupina, ki se je poimenovala Forza Seniores (Naprej starejši) in je javno povezana s stranko Naprej Italija.

Berlusconi je poleg tega po telefonu kontaktiral številne poslance iz različnih političnih taborov in skušal pridobiti njihov glas. Vodja socialdemokratov (PD) Enrico Letta je povedal, da je v upanju, da ga bodo podprli, klical celo njihove poslance. "Berlusconi je s svojimi načrti resen," je kritično povedal Letta.Desnosredinski tabor namreč sam nima dovolj glasov za izvolitev novega predsednika, zmanjka mu jih okoli 50, ostale stranke pa ga, kot so doslej nakazale, ne nameravajo podpreti.

Predsednika države Italijani ne volijo neposredno na volitvah, ampak ga izbirajo člani obeh domov italijanskega parlamenta ter predstavniki 20 italijanskih dežel. Ti bodo volitve naslednika Sergia Mattarelle, ki se mu sedemletni mandat izteče februarja in se ni odločil potegovati za še drugega, začeli 24. januarja. Trajale bi lahko več dni. V prvih dveh krogih je namreč za zmago potrebna kar dvotretjinska, nato pa navadna večina.

Za favorita predsedniške volilne bitke zaenkrat velja sedanji premier Draghi, čeprav ta svoje kandidature sploh še ni dokončno potrdil, poleg tega pa se postavlja velik vprašaj, kaj bi njegova selitev v predsedniško palačo Kvirinal pomenila za obstoječo vlado in politično stabilnost Italije. Zato se že vrstijo tudi pozivi Mattarelli, naj se vendarle odloči podaljšati svoj mandat, saj bi bila politična nestabilnost v sedanjih že tako težkih časih lahko zelo nevarna, poroča APA.

Berlusconijeva Naprej Italija je že napovedala, da bo v primeru Draghijeve izvolitve za predsednika odrekla podporo vladi, medtem ko je Salvini danes dejal, da bo njegova Liga tudi ob morebitnem odhodu Draghija z mesta premierja ostala del koalicije, še dodaja Reuters.