sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlin Moskvo svari, naj dobro razmisli o vmešavanju v Sirijo

Deli na:
Berlin Moskvo svari, naj dobro razmisli o vmešavanju v Sirijo

Foto: Reuters

V luči vse glasnejših opozoril, da Rusija nevarno krepi svojo vojaško prisotnost v Siriji, je nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier Moskvo včeraj fopozoril, naj temeljito razmisli o svojih dejanjih v Siriji. Steinmeier se je oglasil pred srečanjem z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom in nocojšnjimi pogovori o ukrajinski krizi v Berlinu.

Kot je za nemške medije izjavil Steinmeier, resnično upa, da Rusija "ne računa na podaljšanje državljanske vojne v Siriji" in se zaveda, kako nevarno je njeno vmešavanje, s katerim pomaga predsedniku Bašarju al Asadu, da se ohranja na oblasti.

Poudaril je, da se mora enostransko zunanje vmešavanje v sirski konflikt, ki je v štirih letih in pol terjal več kot 250.000 življenj in povzročil najhujšo begunsko krizo zadnjih desetletij, končati.

V minulih dneh so se sicer okrepila svarila, med drugim od ZDA in zveze Nato, da Rusija v Siriji nevarno krepi svojo vojaško prisotnost. Tja naj bi, s ciljem zaščititi Asadov režim, pošiljala svoje vojake in vojaško opremo. Glede teh očitkov je nemški minister včeraj izrazil upanje, da so v Moskvi dobro premislili in "izračunali potencialna tveganja" svojega ravnanja v Siriji. V Moskvi so pred dnevi zanikali širjenje vojaške prisotnosti v tej državi in zatrdili, da zgolj podpirajo vladne sile v boju proti Islamski državi (IS).

Steinmeier se je sicer oglasil pred včerajšnjim srečanjem t. i. normandijske četverice - zunanjih ministrov Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine - v Berlinu, namenjenem pregledu razmer na nemirnem vzhodu Ukrajine. Pred tem srečanjem se je vodja nemške diplomacije ločeno sestal z ruskim kolegom Lavrovom, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Najnovejše dogajanje na vzhodu Ukrajine je sicer obetavno, saj tam na splošno drži prekinitev ognja, dogovorjena v Minsku 1. septembra. Namen včerajšnjega srečanja je med drugim pripraviti teren za vrh voditeljev Francije, Nemčije, Rusije in Ukrajine, ki je napovedan za začetek oktobra.