sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA: Rusija v Siriji namestila štiri bojna letala

Deli na:
ZDA: Rusija v Siriji namestila štiri bojna letala

Foto: Reuters

Rusija je v letalskem oporišču v Siriji, kjer v zadnjih tednih krepi svoje sile, namestila štiri bojna letala, je v petek sporočil neimenovani ameriški predstavnik. ZDA so zaradi potez Rusije zaskrbljene, sta se pa prvič po letu dni obrambna ministra obeh držav v petek po telefonu pogovarjala o svojih aktivnostih v Siriji.

Ameriški uradnik, ki je želel ostati neimenovan, je v petek potrdil poročila, da so ZDA v zračni bazi Latakija na zahodu Sirije videle ruska bojna letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Washington je ta teden sicer obtožil Moskvo, da ta v Latakiji načrtuje gradnjo vojaškega letalskega oporišča, saj je tja prišlo nekaj ruskih topniških enot in tankov.

Tako Moskva kot Washington trdita, da se želita v Siriji boriti proti skrajni skupini Islamska država (IS), a se razlikujeta v razumevanju režima Bašarja al Asada. ZDA in njene arabske zaveznice so Asada obtožile, da je s preganjanjem in mučenjem sirskih civilistov v svoji državi sprožil državljansko vojno, kar je posledično pripeljalo do kaosa, v katerem so se skrajneži IS okrepili.

ZDA so zato izrazile zaskrbljenost zaradi potez Rusije, s katerimi ta podpira Asadov režim. Kljub hladnim odnosom med obema velesilama v zadnjem letu zaradi Ukrajine, pa je Moskva pred dnevi predlagala pogovore med rusko in ameriško vojsko glede Sirije. Washington je izrazil pripravljenost nanje ob pojasnilu, da bi to lahko zmanjšalo možna tveganja.

Prvi pogovor med obrambnima ministroma ZDA in Rusije, Ashtonom Carterjem in Sergejem Šojgujem je tako potekal v petek po telefonu. Glede na sporočilo Pentagona sta se dogovorila o nadaljevanju razprave o mehanizmih za končanje spopadov v Siriji in kampanji proti Islamski državi.

Maloštevilne sile zmerne sirske opozicije, ki jih podpirajo ZDA ne napada le IS, ampak tudi Asad. Rusi pomagajo Asadu, Američani in koalicija proti IS napada iz zraka islamske skrajneže in tudi Bela hiša se je strinjala, da bi bilo potrebno zadeve dogovoriti do te mere, da ne bi prihajalo do medsebojnih spopadov tistih, ki so proti IS.

Američani imajo program urjenja sirskih borcev proti IS in Pentagon je v petek potrdil, da se je njihovo število sedaj povečalo za štiri na skupaj devet. ZDA so doslej izurile le 54 upornikov, od katerih so enega ubili, enega ujeli, 11 jih ni v Siriji, 14 je šlo v Sirijo, ampak zapustilo program, za 18 pa ne vedo kaj se je z njimi zgodilo.