1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan in Putin po telefonu o Siriji

Deli na:
Erdogan in Putin po telefonu o Siriji

Foto: Getty Images

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj s svojim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom po telefonu govoril o razmerah v Siriji.

Erdogan je Putina obvestil o napadu, v katerem so bili v četrtek ubiti štirje turški vojaki, več pa jih je bilo ranjenih. Za napad je Turčija obtožila režimske sile Bašarja al Asada, ki ga podpira Rusija.

Predsednika sta se ob tem zavzela tudi za okrepitev naporov za rešitev humanitarne krize v razdeljenem sirskem mestu Alep, kjer sirska vojska ob podpori Moskve izvaja ofenzivo za ponovno zavzetje celotnega mesta, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil vir blizu Erdogana.

Turški predsednik je svojemu ruskemu kolegu dejal tudi, da je turška ofenziva v Siriji dokaz turške zavezanosti k boju proti terorizmu. Erdogan je izrazil tudi zavezanost k ohranitvi sirske ozemeljske celovitosti. Rusija je namreč zaradi turške ofenzive večkrat izrazila zaskrbljenost, Damask pa jo je označil za "očitno kršitev suverenosti".



V pogovoru sta se predsednika zavezala tudi k nadaljnji normalizaciji odnosov med državama, ki so se zaostrili zaradi turške sestrelitve ruskega vojaškega letala ob meji s Sirijo, od katere mineva leto dni.

Turška vojska je sicer včeraj sporočila, da je bil na severu Sirije v spopadih s skrajno skupino Islamska država ubit še peti vojak. Od začetka ofenzive, ki jo je Turčija začela 24. avgusta proti skrajnežem IS in kurdskim milicam, je sicer skupaj umrlo 17 pripadnikov turške vojske.

V okviru ofenzive so uporniki, ki jih podpira Turčija, iz rok IS osvojili mesta Džarablus, Al Rai in Dabik. Trenutno potekajo boji za mesto Al bab, nato pa se bodo odpravili še proti mestu Mandžib, saj se želijo prepričati, da tam ni več pripadnikov kurdskih milic.