tina turner Odkrito.si

Tina Turner: Spregovorila o sinovem samomoru

meduza, cornwall Svet24.si

FOTO: Posneli meduzo, veliko kot človek

čuječnost 2 Petisvet.si

Stres lahko s čuječnostjo obvladujemo prav vsi

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

ceca ražnatović Svet24.si

Ceca po aferi v Albaniji: Jaz sem patriotka

paulina p Njena.si

Ljubezen na vasi: Izpadla Paulina razkrila ...

Nika Zorjan 3 Njena.si

Ta lepotica je sestra Nike Zorjan!

Svet

Belorusija zaradi sankcij izganja ambasadorja Poljske in EU

Deli na:

Belorusija je po uvedbi novih sankcij Evropske unije danes zahtevala, da vodja delegacije EU in veleposlanik Poljske zapustita državo, obenem pa je tudi umaknila svoja veleposlanika iz Bruslja in Varšave. Nekaj ur zatem je EU sporočila, da bodo vse članice unije poklicale na pogovore svoje veleposlanike v Belorusiji.

Zunanji ministri EU so se v ponedeljek dogovorili, da bodo sankcije proti Belorusiji sprejeli v dveh fazah. Svet za splošne zadeve, v okviru katerega se sestajajo ministri za zunanje in evropske zadeve, je tako danes brez razprave potrdil seznam 21 sodnikov, ki so kaznovani z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Seznam gospodarstvenikov, ki naj bi jih doletela ta kazen, pa ostaja odprt. Do marčevskega zasedanja zunanjih ministrov, ko naj bi bila sprejeta odločitev, se bodo zbirali predlogi o tem, koga vključiti na ta seznam.

Belorusija je na sankcije odgovorila z zahtevo po odhodu diplomatov. "Predlagali smo, da se vodja delegacije EU in poljski veleposlanik v Belorusiji vrneta v svoji prestolnici in se s svojimi nadrejenimi pogovorita o odločnem stališču beloruske strani, da so sankcije in pritiski za Minsk nesprejemljivi," je poudaril tiskovni predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva Andrej Savinjik.

Dodal je, da je Minsk odpoklical svoja veleposlanika v Bruslju in Varšavi, da bi zaščitil svoje interese pred nadaljnjimi pritiski, posameznike, ki so omogočili uvedbo sankcij proti Belorusiji, pa umestil na "črni seznam".


Tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Marcin Bosacki je poudaril, da gre za sovražno potezo proti celotni Evropski uniji. Kot je dodal, se bo povezava na to odzvala. Poljska je bila sicer ena glavnih zagovornic zaostritve sankcij proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je ob odločitvi Belorusije izrazil globoko obžalovanje ter jo označil za "nesorazmeren in kontraproduktiven korak".

Na potezo Belorusije se je že odzvala Nemčija, ki je svojega veleposlanika v Minsku poklicala na pogovore v Berlin. To je drevi v Bruslju potrdil nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton pa je nato sporočila, da bodo po odzivu Minska vse članice unije poklicale na zagovor svoje veleposlanike iz Belorusije. Kot je pojasnila v sporočilu za javnost, so članice unije to storile v znak solidarnosti in enotnosti. Slovenija sicer v Belorusiji nima diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Belorusija se na sporočilo Ashtonove za zdaj ni odzvala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Loading...