mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški tisk: Ščitenje udbovskega zločinca je odgnalo Merklovo

Deli na:
Hrvaški tisk: Ščitenje udbovskega zločinca je odgnalo Merklovo

Foto: Reuters

Priprave na nedeljsko proslavo ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo je v sredo popolnoma zasenčila novica, da je nemška kanclerka Angela Merkel odpovedala svoj prihod v Zagreb, danes poroča Novi list. Večernji list se sprašuje, ali bodo tudi drugi predstavniki držav EU odpovedali udeležbo na zagrebški proslavi.

V hrvaški javnosti prevladuje stališče, da si je najmočnejša evropska političarka premislila zaradi odločitve hrvaške vlade, da z zakonskimi ukrepi prepreči izročitev Nemčiji nekdanjega agenta Udbe Josipa Perkovića, izpostavlja Novi list. Takšna ugibanja podpihuje tudi sredina objava prenovljene nemške tiralice za Perkovićem, ki je v Nemčiji obtožen sodelovanja pri umoru hrvaškega emigranta leta 1983.

V vladi poudarjajo, da Merklova med srečanji s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem ni omenjala Perkovića kot morebitno težavo med državama, zato v Banskih dvorih ne verjamejo, da je to razlog odpovedi prihoda Merklove. Tudi nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor je za reški časnik potrdila, da Perković nikoli ni bil predmet pogovorov med Merklovo in njo.

Povezavo primera Perković z odpovedjo prihoda Merklove je zavrnil tudi tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert, poudarja časnik.

Kot drugi potencialni razlog izogibanja Merklove zagrebški proslavi pa omenjajo izrecno negativno stališče nemške javnosti do širitve EU in članstva še ene države s problematičnim gospodarstvom. Tudi pri datumu za začetek pogajanj med Srbijo in EU ter odprtju pogajalskega poglavja 22 s Turčijo je moč videti, da je širitev v Nemčiji nepriljubljena.

Jutarnji list omenja tudi govorice iz Bruslja, da je Merklova ocenila, da bi ji prihod v Zagreb politično zgolj škodil na prihodnjih parlamentarnih volitvah v Nemčiji. V diplomatskih krogih v Bruslju še ocenjujejo, da je Merklova udeležbo odpovedala, ker je Zagreb prezgodaj napovedal njen obisk, čeprav uradne potrditve ni bilo. Hrvaška vlada je namreč prihod nemške kanclerke napovedala že minuli petek.


Kateri so resnični razlogi, bo Merklova verjetno danes povedala Milanoviću ob robu srečanja šefov držav in vlad članic EU. V hrvaški vladi so potrdili, da se bosta premiera danes srečala, piše še zagrebški časnik.

Ne glede na to, kako patetično bo zvenelo, ima odpoved prihoda neuradne šefice EU Merklove v Zagreb večji pomen kot zgolj simbolen, danes ocenjuje Večernji list, ki poroča o "hladni prhi iz Nemčije". Ob tem dodaja, da je bila Nemčija zadnja država, ki je ratificirala pristopno pogodbo med Hrvaško in EU.

Časnik se sprašuje, ali bodo sledile tudi odpovedi ostalih napovedanih politikov in znižanje nedeljske proslave na nižjo politično raven. Pojasnjuje, da ni še znano, kdo bo v Zagrebu zastopal Francijo in Veliko Britanijo.

Najostreje so se odzvali v HDZ. Nekdanji zunanji minister in poslanec HDZ Gordan Jandroković je v saboru napadel vlado in SDP, da so osramotili Hrvaško, ker poskušajo "zaščititi zločince". Prepričan je namreč, da je ravno primer Perković spodbudil Merklovo, da se izogne nedeljskemu prihodu.

Tudi iz stranke vojnega zločinca Branimirja Glavaša, Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB), so kritizirali vlado, da je škodovala ugledu Hrvaške in je državo "vrnila v čase Udbe".

Na vladi obžalujejo, da Merklove ne bo, sicer pa poudarjajo, da gre za protokolarni obisk, saj bi bila nemška kanclerka v Zagrebu le nekaj ur na slovesni večerji. Pri tem so zatrdili, da bodo vztrajali pri načrtovanih omejitvah izročanja svojih državljanov.