stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Belgijci po podaljšku le premagali izvrstnega Howarda

Deli na:
Belgijci po podaljšku le premagali izvrstnega Howarda

Foto: Reuters

Nogometna reprezentanca Belgije je v osmini finala svetovnega prvenstva v Braziliji v Salvadorju po podaljšku z 2:1 (0:0, 0:0) premagala ekipo ZDA in se tako kot zadnja uvrstila v četrtfinale, kjer se bo v soboto pomerila z Argentino.

V zadnji tekmi osmine finala na tem svetovnem prvenstvu sta se pomerili ekipi, ki sta se doslej v četrtfinale uvrstili le vsaka po enkrat. V nekoliko boljšem položaju so bili pred tekmo Belgijci, ki so imeli kot zmagovalci skupine vsaj na papirju vlogo favorita. Njihova premoč se je na igrišču poznala vso tekmo, a je Američane vedno znova reševal razpoloženi vratar Tim Howard, ki je klonil šele v podaljšku.

Prvi so že takoj zapretili Belgijci, ko je Divock Origi po samostojnem prodoru dodobra ogrel Howardove roke. A so Američani nato do desete minute nalet Belgijcev povsem umirili. V 21. minuti so do prve priložnosti prišli Američani. Michael Bradley je dobro preigral belgijsko obrambo, podal Clintu Dempseyju, a je bil Thibaut Courtois dobro postavljen. V 23. minuti je Kevin De Bruyne sam pritekel pred ameriški gol, a meril mimo vrat. V 32. minuti so Američani ostali brez poškodovanega Fabiana Johnsona, ki ga je zamenjal DeAndre Yedlin. Belgijci so še naprej vršili pritisk na Howardova vrata, a zadeti jim ni uspelo. Ob koncu prvega polčasa so preko Yedlina poskusili Američani, a je Graham Zusi zgrešil lep predložek. V sodnikovem dodatku je De Bruyne meril naravnost v Howardove roke.

Tudi drugi polčas so podjetneje začeli Belgijci, Dries Mertens je poskusil z glavo, a je Howard žogo preusmeril čez gol. V 56. minuti je Origi zadel okvir vrat, a gol je Belgijcem preprečila prečka, minuto zatem pa je poskus Jana Vertonghna Howard uspel odbiti. V 60. minuti je Origi podal pred ameriški gol, a je Dries Mertens streljal preslabo. Belgijci so imeli v tem delu tekme terensko premoč, poskusi so se vrstili eden za drugim, razmerje strelov v napadu je bilo kar 20:3, a so manjkali zaključni streli, ali pa se je v ameriških vratih vedno znova izkazal Howard. V 71. minuti je do končnega strela spet prišel Origi, a je Howard spet dobro posredoval. Pet minut kasneje je bil Kevin Mirallas sam pred Howardom, a ameriški čuvaj mreže je bil še enkrat več na pravem mestu. V sodnikovem dodatku so imeli lepo priložnost še Američani, a je Chris Wondolowski iz neposredne bližine meril previsoko.

Odličnega Howarda so Belgijci premagali šele v podaljšku. Igro varovancev Marca Wilmotsa je v dodatnem igralnem času okrepil Romelu Lukaku, ki je v 93. minuti dobro prodrl po desni, našel De Bruyneja v kazenskem prostoru, ta pa je le uspel ugnati ameriškega vratarja. Akterja sta deset minut kasneje zamenjala vlogi, podal je De Bruyne, za 2:0 pa zadel Lukaku. Častni zadetek za Američane je v 107. minuti po podaji Michaela Bradleyja prispeval Julian Green, ki je v igro stopil le nekaj minut pred tem. Američani so pritiskali vse do konca, bili nevarnejši nasprotnik, a jim ni uspelo doseči gola za izenačenje. Prvič po letu 1966 so se tako v četrtfinale uvrstile ekipe, ki so bile po rednem delu zmagovalke skupin.



* Arena Fonte Nova, gledalcev 50.000, sodniki: Haimoudi (Alžirija), Achik (Maroko), Etchiali (Alžirija).
* Strelci: 1:0 De Bruyne (93.), 2:0 Lukaku (104.), 2:1 Green (107.).
* Belgija: Courtois, Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen, Witsel, Fellaini, Mertens (od 61. Mirallas), De Bruyne, Hazard (od 111. Chadli), Origi (od 91. Lukaku).
* ZDA: Howard, Johnson (od 32. Yedlin), Gonzalez, Besler, Beasley, Jones, Cameron, Zusi (od 72. Wondolowski), Bradley, Bedoya (od 107. Green), Dempsey.
* Rumena kartona: Kompany; Cameron.
* Rdeč karton: /.