Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Portugalci v zadnjih minutah zlomili srce Hrvatom

Deli na:
Portugalci v zadnjih minutah zlomili srce Hrvatom

Foto: Getty Images

Portugalska je v tretji tekmi osmine finala na evropskem nogometnem prvenstvu v Lensu po podaljšku premagala Hrvaško z 1:0 (0:0, 0:0) in se bo v četrtfinalu v četrtek v Marseillu pomerila s Poljsko. Srečanje je v 117. minuti odločil rezervni igralec Ricardo Quaresma.

* Stadion Bollaert-Delelis, gledalcev 33.523, sodniki: Velasco Carballo, Alonso in Yuste (vsi Španija).
* Strelci: 0:1 Quaresma (117.).
* Hrvaška: Subašić, Srna, Čorluk (0d 120. (Kramarić), Vida, Strinić, Badelj, Modrić, Brozović, Rakitić (od 110. Pjaca), Perišić, Mandžukić (od 88. Kalinić).
* Portugalska: Patricio, Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro, Andre Gomes (od 50. Renato Sanches), William Carvalho, Adrien Silva (od 108. Danilo), Joao Mario (od 87. Quaresma), Cristiano Ronaldo, Nani.
* Rumeni karton: Carvalho.
* Rdeč karton: /.

Hrvaška se v izločilne boje podala po prepričljivi igri, ko je premagala tudi branilce naslova Špance (2:1) in s prvega mesta v skupini D. Na drugi strani so Portugalci prišli v osmino finala brez dobljene tekme, kljub temu pa so se prebili v četrtfinale po slavju proti rahlim favoritom Hrvatom, ki so imeli več žogo v posesti in tudi nekaj več možnosti, da bi zmagali.

Luka Modrič in Ivan Perišić se nista razigrala kot tudi ne Ronaldo, ki je prvič stopil na "sceno", ko je napravil prekršek; pohodil je Darija Srno. Ronaldo je imel priložnost, da bi na tej tekmi izenačil rekordnih devet zadetkov na evropskih prvenstvih Francoza Michela Platinija, vendar je prvič in zadnjič sprožil na gol tri minute pred koncem, ko je hrvaški vratar Danijel Subašić njegov strel odbil, vendar le do Quaresme, ki je žogo iz bližine potisnil v mrežo.

V prvih 45 minutah nobena ekipa ni sprožila v okvir vrat. Portugalci so najbolj zapretili v 25. minuti, ko je po prostem strelu Raphaela Guerreira Pepe iz nedosojenega prepovedanega položaja z glavo poslal žogo prek vrat. Na drugi strani je v 30. minuti Perišić v kazenskem prostori streljal mimo desne vratnice. Ostale akcije sta ekipi preprečevale že pred zadnjo podajo, kot je to uspelo portugalski ekipi štiri minute pred koncem polčasa, ki je preprečila asistenco Srni.

V 52. minuti je Marcelo Brozović dvakrat streljal mimo gola, pet minut pozneje pa je mimo leve vratnice žogo z roba kazenskega prostora poslal Joao Mario. Domagoj Vida je v 61. minuti streljal z glavo mimo gola, ob njem pa je stal tudi Mario Mandzukić. Dve minuti kasneje je v kazenskem prostoru padel Nani, ko ga je z nogo zadel Ivan Strinić, vendar se sodnik ni odločil za kazenski strel. Dvoboj se je nato nadaljeval v podaljški, ko se je nadaljevala "šahovska" partija med obema kazenskima prostoroma. Hrvatje do bili blizu zadetku v drugem podaljšku, ko je Vida z glavo v 113. minuti po strelu s kota za las zgrešil vrata.

V zadnjih minutah je hrvaška nanizala nekaj napadalnih akcij. Tako je v 116. minuti Perišić najprej podal žogo pred vrata, kjer so jo vsi zgrešili, nato pa še sam prišel do strela, vendar je zadel vratnico. Nekaj sekund zatem je Ivan Strinić izgubil žogo. V protinapadu je udarila Portugalska in prek Ronalda in Quaresme, ki je odvzel ključno žogo, z edinim strelom v okvir vrat prišli do zmage. Hrvaški se obupni poskusu v izdihljajih tekme niso obrestovali.