pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Begunsko taborišče kot bojišče

Deli na:
Begunsko taborišče kot bojišče

Foto: Reuters

Iz palestinskega begunskega taborišča Jarmuk v sirski prestolnici Damask, kamor so v sredo vdrli pripadniki Islamske države (IS), so v minulih dveh dneh evakuirali okoli 2000 ljudi. Kljub temu, da so se jim palestinski borci in sirske sile postavili po robu, pa džihadisti še vedno nadzirajo velik del taborišča, ki mu grozi humanitarna katastrofa.

Po besedah predstavnika Palestinske osvobodilne organizacije Anvarja Abdula Hadija je okoli 400 družinam oziroma približno 2000 ljudem v petek in soboto uspelo zapustiti taborišče po dveh zavarovanih poteh do območja Zahira, ki je pod nadzorom sirske vojske.

Pri evakuaciji so pomagale sirske enote, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Hadi. Večino evakuiranih so nastanili v vladnih zatočiščih, je dodal.

Evakuacijo več sto ljudi iz taborišča je potrdil tudi Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki je ob tem še navedel, da je bilo v spopadih od srede ubitih najmanj 26 ljudi, tako civilistov kot tudi palestinskih borcev in pripadnikov IS.

Na območju spopadov v taborišču pa je še naprej ujetih na stotine ljudi, ki so ostali odrezani od poti, po katerih bi lahko zapustili taborišče, je sporočil sirski observatorij.

Tem sedaj grozi humanitarna katastrofa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je pozvala k prostemu dostopu do ujetih civilistov, da bi jih lahko oskrbeli z najnujnejšimi potrebščinami.

Odkar so džihadisti napredovali v taborišču, so njihove položaje bombardirale sirske vladne sile, še navaja sirski observatorij. Če bi džihadistom uspelo utrditi svoj položaj v taborišču, bi Jarmuk lahko postal njihovo oporišče znotraj sirske prestolnice.

V Jarmuku na jugu Damaska je pred izbruhom državljanske vojne v Siriji marca 2011 bivalo okoli 160.000 beguncev, tako Sircev kot Palestincev, nato pa se je njihovo število zmanjšalo na vsega 18.000, navaja AFP.