900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Banke zaradi neplačanih dolgov tožijo Dubaj

Deli na:
Banke zaradi neplačanih dolgov tožijo Dubaj

Dubaj v Združenih arabskih emiratih - Foto: Reuters

Tri mednarodne banke - britanska Royal Bank of Scotland, nemška Commerzbank in južnoafriška Standard Bank - bodo zaradi neplačanih dolgov Dubaj tožile na sodišču. Banke so poudarile, da so emiratu predlagale številne možne rešitve, a ni bila nobena sprejeta, zato jim drugega kot sodni postopek ne preostane, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz Commerzbank so sporočili, da so banke s finančno skupino Dubai Financial Group iskale soglasno rešitev več kot dve leti. Pogajanja, v katera je vključenih še več bank, so se nanašala na prestrukturiranje okoli 10 milijard dolarjev vrednega dolga.

Dubai Financial Group je del holdinga Dubai, ki upravlja s premoženjem dubajskega vladarja, šejka Mohameda bin Rašida al Maktuma. Skupina v času pogajanj ni izpolnila svojih obveznosti in bankam poplačala dolga in dogovorjenih obresti.

"Kljub dobri volji" banke s skupino niso dosegle dogovora. "V teh okoliščinah Commerzbank, RBS in Standard Bank na žalost nimamo druge možnosti kot da se poslužimo pravnih sredstev," navaja izjava. Kljub temu bi banke še vedno raje dosegle sporazumno rešitev, zato ostajajo odprte za nadaljnja pogajanja.

Iz Dubai Group so medtem sporočili, da so številni upniki izrazili podporo predlaganim pogojem poplačila in da glede pogajanj ostajajo optimistični, poroča ameriška tiskovna agencija AP. "Verjamemo, da lahko dosežemo soglasen dogovor z našimi upniki. Več kot 35 bank še dela v tej smeri," navajajo.

Podrobnosti glede sodnega procesa sicer ostajajo zaupne, viri pa razkrivajo, da je bila tožba vložena na sodišču v Londonu.