sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

2021-03-04 15.18.14 Necenzurirano

Die Presse o "slovenskem bolniku": v Bruslju ...

MasterChef_sodniki Njena.si

MasterChef se na male ekrane vrača prej, kot smo ...

josip kotlar Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo Josipu ...

Svet

Banke na Cipru bodo danes odprle vrata

Deli na:
Banke na Cipru bodo danes odprle vrata

Foto: Reuters

Banke na Cipru se bodo po skoraj dveh tednih danes znova odprle. Banke bodo odprte od 12. do 18. ure po lokalnem času oziroma od 11. do 17. ure po srednjeevropskem. Ciprske banke so zaprte že od 16. marca.

Ciprska centralna banka je pred vnovičnim odprtjem bank v sredo uvedla omejitev iznosa gotovine iz države, omejila nakupe s kreditnimi karticami ter prepovedala unovčevanje čekov.

Uredba, ki bo sprva veljala teden dni, omejuje iznos gotovine iz države na največ 3000 evrov ter omejuje nakupe s kreditnimi in debetnimi karticami v tujini na največ 5000 evrov na mesec. Ukrep poleg tega prepoveduje možnost predčasne prekinitve vezanih vlog, študenti, ki študirajo v tujini, pa bodo lahko vsake tri mesece prejeli do 10.000 evrov za življenjske stroške. Posamezniki pa bodo lahko na dan dvignili 300 evrov gotovine.

Podjetja bodo morala v dveh tednih prijaviti vse prihodke od izvoza, Ciprčani, ki bodo prodali nepremičnine, pa bodo morali v dveh mesecih kupnino od prodaje položiti na ciprski bančni račun, s čimer želijo preprečiti prenos sredstev na račune v tujini.

Ciper je v ponedeljek dosegel dogovor z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči v višini deset milijard evrov. Ta predvideva prestrukturiranje oz. zaprtje dveh največjih bank, Bank of Cyprus in Laika, tudi s pomočjo bančnih vlog varčevalcev.

Loading...