državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Balkan se kuha v poletni vročini, temperature tudi okoli 40 stopinj

Deli na:
Balkan se kuha v poletni vročini, temperature tudi okoli 40 stopinj

Bazen naj bo dovolj velik za nekaj ljudi, a pazite, da ne zasede celotne trate. - Foto: Reuters

Balkanske države že več dni pestijo izredno visoke temperature, ki so vrhunec dosegle danes. Živo srebro naj bi se tako včeraj marsikje povzpelo na 40 stopinj, poročajo tuje tiskovne agencije. Vremenoslovci na Hrvaškem in v Srbiji za danes napovedujejo rahle ohladitve, medtem ko Makedonijo najhujša vročina šele čaka.

Na Hrvaškem najvišje temperature od začetka meritev pričakujejo v celinskih Slavoniji in Baranji na vzhodu Hrvaške, podobno vroče pa naj bi bilo tudi v Kninu, kjer so že ob 13. uri včeraj izmerili 38 stopinj Celzija. Kasneje čez dan temperatura običajno naraste še za nekaj stopinj, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vroče je tudi ob Jadranu, kjer pa temperature še niso rekordne. Okoli 13. ure včeraj so na hrvaški obali tako izmerili med 30 in 36 stopinj. V Splitu, Šibeniku in Dubrovniku se je sicer že ob 5. uri živo srebro povzpelo na 29 stopinj Celzija.


Vročina pesti tudi prebivalce Srbije. Po navedbah vremenoslovcev je bilo najtopleje v krajih Loznica in Kuršumlija, kjer so po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ob 14. uri zabeležili 39 stopinj, medtem ko so v večini večjih srbskih mest, tudi v Beogradu, namerili stopinjo manj.

V Makedoniji pa najhujšo vročino še pričakujejo. Danes naj bi temperature celo presegle 40 stopinj, zato je tamkajšnje ministrstvo za zdravje že pozvalo starejše, nosečnice in otroke, naj se čez dan ne zadržujejo na prostem, vsem ljudem pa svetovalo nošenje lažjih oblačil in uživanje lahke hrane ter veliko tekočine, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Tudi Grčijo še čakajo pasje vroči dnevi. Grški vremenoslovci so danes opozorili, da bodo do četrtka temperature dosegle tudi do 43 stopinj. Prebivalcem prizadetih območij svetujejo, naj se izogibajo predolgemu izpostavljanju soncu. Do znižanja temperatur na za poletni čas v Grčiji običajnih 36 stopinj bo prišlo šele konec tedna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.