stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada Bratuškove v Bruselj pošilja programa stabilnosti in reform

Deli na:
Vlada Bratuškove v Bruselj pošilja programa stabilnosti in reform

Foto: Primož Lavre

Vlada bo danes po napovedih premierke Alenke Bratušek javno objavila program stabilnosti in nacionalni reformni program. Ključna protikrizna programska dokumenta je vlada sprejela v četrtek, danes pa ju bo poslala Evropski komisiji.

Največ pozornosti je pričakovano vzbudil program stabilnosti, ki začrtuje pot uravnoteževanja javnih financ v naslednjih letih.

Cilj vlade je javnofinančni primanjkljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) spraviti do leta 2015, pri čemer upa, da ji bodo v Bruslju odobrili dodatno leto za konsolidacijo javnih financ. Strukturno naj bi Slovenija javne finance uravnotežila do 2017.

Ključni napovedni ukrep je dvig davka na dodano vrednost (DDV) s 1. julijem, pri čemer se bo osnovna stopnja zvišala z 20 na 22 odstotkov, znižana stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

Krizni davek na prihodke, ki se je omenjal še v sredo, se za zdaj ne bo uvedel. Do njega bo prihodnje leto prišlo, če se vladi s ključnimi deležniki ne bo uspelo dogovoriti o strukturnem zmanjšanju porabe.



Vlada z letom 2014 načrtuje še uvedbo davka na nepremičnine in ustavitev zniževanja davka od dohodkov pravnih oseb, predlaga pa med drugim tudi zvišanje sodnih taks in uvedbo davka na sladke pijače ter loterijske srečke.

Vlada učinek ukrepov na strani prihodkov trenutno ocenjuje na 540 milijonov evrov, za prav toliko pa želi primanjkljaj znižati tudi s krčenjem porabe.

Nacionalni reformni program pa vsebuje ukrepe za sanacijo bank in prestrukturiranje prezadolženih podjetij, izboljšanje poslovnega in investicijskega okolja, strukturne spremembe za dvig konkurenčnosti in pa izboljšanje političnega odločanja s pomočjo sprememb pri referendumu in vnosom fiskalnega pravila v ustavo.

Oba dokumenta bo vlada danes poslala v Bruselj. V Evropski komisiji napovedujejo, da ju bodo v prihodnjih tednih skrbno proučili in podrobno oceno ter priporočila za ukrepanje predstavili 29. maja.