benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mineva deset let od terorističnih napadov v Londonu

Deli na:
Mineva deset let od terorističnih napadov v Londonu

Foto: Reuters

V torek bo minilo deset let od najhujših terorističnih napadov v Veliki Britaniji, na vlake podzemne železnice in avtobus v Londonu. Napadi so bili izvedeni med jutranjo konico, ko so bili vlaki in avtobusi polni ljudi. v štirih samomorilskih bombnih napadih je bilo ubitih 52 ljudi, preko 700 pa jih je bilo ranjenih.

Trije napadalci so na vlakih podzemne železnice ob 8.49 v razmaku 50 sekund sprožili bombe, ki so jih imeli skrite v nahrbtnikih. Skoraj uro kasneje pa se je na dvonadstropnem avtobusu razstrelil še četrti napadalec.

Sprva je bilo celo govora o šestih eksplozijah na vlakih, kar je bila posledica dejstva, da so bombe eksplodirale, ko so bili vlaki sredi predorov. Poškodovani potniki pa so nato prihajali na plano na obeh postajah, med katerima je bil napadeni vlak.

Poleg tega so sprva domnevali, da je do eksplozij prišlo zaradi nenadnih sunkov električnega toka, ne pa zaradi eksplozij. Trajalo je kar pol ure, da so operaterji začeli ustavljati ostale vlake podzemne železnice. Šele nekaj ur kasneje pa je notranji minister Charles Clarke potrdil, da je šlo za teroristične napade.

Napade so izvedli 30-letni Mohammad Sidique Khan, 22-letni Shehzad Tanweer, 18-letni Hasib Hussain in 19-letni Germaine Lindsay. Prvi trije so bili v Veliki Britaniji rojeni sinovi pakistanskih priseljencev in so živeli v Leedsu na severu Anglije, Lindsay, spreobrnjenec v islam, ki je prihajal iz Jamajke, pa je živel v kraju Aylesbury severozahodno od Londona.

Vsi štirje napadalci so bili dotlej policiji neznani, zato na njih tudi ni bila pozorna. Hussain je delal na osnovni šoli v Leedsu. Bil je poročen in imel majhnega otroka. Tanweer je delal v okrepčevalnici, živel pa z materjo in očetom. Lindsay je za seboj zapustil malega sina in nosečo ženo, Hussain pa je v Leedsu živel z bratom in njegovo ženo.

Kot so ugotovili preiskovalci, so se na dan napada skupaj pripeljali z avtom v Lutton in nato odšli naprej z vlakom v London. Nadzorne kamere so jih posnele, ko so okoli 8.30 prispeli na postajo King's Cross. Zatem so se vkrcali na vlake podzemne železnice, ki so potovali v različnih smereh.

Prvi se je slabih 20 minut kasneje razstrelil Tanweer, ki je bombo v nahrbtniku sprožil na vlaku med postajama Liverpool Street in Aldgate. Poleg sebe je ubil še sedem ljudi.

Zatem se je na vlaku med postajama Edgware Road in Paddington razstrelil najstarejši Khan. Skupaj je v smrt potegnil še šest ljudi.

50 sekund za Tanweerjem pa je bombo sprožil še Lindsay, ki se je razstrelil med postajama King's Cross in Russell Square. Njegov napad je bil najbolj smrtonosen - ubil je 26 potnikov na vlaku.

Najmlajši Hussain pa se je nato slabo uro kasneje razstrelil na avtobusu na trgu Travistock. Na avtobusu je umrlo 14 ljudi, vključno s Hussainom.

Khan in Tanweer sta pred smrtjo posnela tudi ločena videoposnetka, v katerih pojasnjujeta, da sta se za napad odločila kot "vojaka" teroristične mreže Al Kaida. Prvi posnetek je katarska televizija Al Jazeera predvajala 1. septembra, drugega pa šele dan pred prvo obletnico naslednje leto.

Med drugim sta oba izrazila nasprotovanje sodelovanju Velike Britanije v "vojni proti terorizmu" proti njunim muslimanskim bratom v Afganistanu in Iraku. Na obeh posnetkih pa je nastopal tudi tedaj drugi človek Al Kaide Ajman al Zavahiri.

Napad na londonski javni prevoz 7. julija 2005 je bil sicer najhujši teroristični napad v Veliki Britaniji po bombnem napadu na letalo Pan Am, na katerem je leta 1988 nad škotskim Lockerbiejem eksplodirala bomba. V tem napadu, ki naj bi ga izvedla Libija, je umrlo 270 ljudi. Bil pa je tudi najbolj smrtonosen napad v Londonu po drugi svetovni vojni.