Revija Reporter
Svet

Avstrijski obrambni minister bi služenje vojaškega roka podaljšal nazaj na osem mesecev

STA

30. jul. 2018 15:39 Osveženo: 15:45 / 30. 7. 2018

Deli na:

Avstrijski obrambni minister Mario Kunasek, ki prihaja iz vrst svobodnjakov (FPÖ), se je zavzel, da bi v državi služenje vojaškega roka podaljšali nazaj na osem mesecev. Skrajšanje na sedanjih šest mesecev je označil za napako. Vojska je njegovo pobudo že ocenila kot dobro, manj navdušeni pa so v vrstah koalicijske ljudske stranke (ÖVP).

Kot je Kunasek pojasnil v današnji izdaji tednika Profil, bi osemmesečno služenje vojaškega roka izvedli v dveh delih - najprej šest mesečno urjenje v kosu, enkrat kasneje pa bi naborniki odslužili še dva meseca. Nabornikom bi za to lahko tudi plačali, se je zavzel, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kunasek se je sicer že v preteklosti zavzemal za podaljšanje vojaškega roka. Odločitev za skrajšanje služenja vojaščine, ki je bila sprejeta leta 2005, pa je označil za "napačno predvolilno odločitev".

A po drugi strani je v pogovoru za Profil napovedal, da se bo leta 2020 na deželnih volitvah na avstrijskem Štajerskem potegoval za položaj deželnega glavarja na listi FPÖ. Zatrdil je tudi, da bo odšel nazaj na Štajersko, če bo izvoljen.

Kljub napovedanemu znižanju zveznega proračuna se je Kunasek zavzel za znatno povečanje proračunskega deleža za vojsko od leta 2020. Avstrijska vojska tudi ne bi smela zmanjšati svojih dejavnosti na tujem in morala bo še naprej pomagati pri varovanju državnih meja. Vsaj dokler zunanje meje EU ne bodo zavarovane, se je zavzel minister.

Ministrove besede glede podaljšanja služenja vojaškega roka je že podprl načelnik generalštaba avstrijske vojske Robert Brieger, saj bi to po njegovih ocenah okrepilo pripravljenost vojske. Naborniki namreč sedaj po končanem usposabljanju še vedno niso dovolj usposobljeni za bolj kompleksne naloge. V smislu odgovornosti za varnost Avstrije bi bila to po mnenju Briegerja dobra odločitev, čeprav se zaveda, da bi se na ta način povečali tudi finančni izdatki. Ministra je podprlo tudi združenje avstrijskih vojaških častnikov.

Po drugi strani so pobudo svobodnjaškega ministra bolj ali manj že zavrnili v ÖVP, s katero FPÖ sestavlja vladno koalicijo. Spremembe na tem področju v koalicijski pogodbi niso predvidene, je za APA povedal predstavnik stranke Michael Hammer, ki je pristojen za vojsko. Spremembe sistema zdaj tudi ne bi bile smiselne, je ocenil. Je pa podprl, da bi morda okrepili privlačnost služenja s finančnimi vzpodbudami za prostovoljce.

Ministra so odločno zavrnili tudi opozicijski socialdemokrati (SPÖ). "Namesto da bi bi poskrbel za dobro opremljenost vojske, večjo privlačnost opravljanja vojaškega poklica in da bi priskrbel sredstva za to, bi minister Kunasek rad proračunske težave očitno prenesel na pleča vojaških obveznikov," je za APA komentiral Rudolf Plessl iz SPÖ.

Avstrijska vojska se sicer sooča s precejšnjim pomanjkanjem sredstev. Na to je sredi julija opozoril tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. Po njegovem prepričanju bi se morali obrambni izdatki povečati do te mere, da bi lahko izvedli vse nujne investicije, saj so sedaj kapacitete vojske popolnoma izčrpane.