Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

Avstrijska pošta bo po škandalu s prodajanjem podatkov zbrisala podatke o političnih preferencah Avstrijcev

Deli na:
Avstrijska pošta bo po škandalu s prodajanjem podatkov zbrisala podatke o političnih preferencah Avstrijcev

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.

Avstrijska pošta, ki je vpletena v škandal zaradi zbiranja in prodajanja podatkov o avstrijskih potrošnikih, je v četrtek sporočila, da bo zbrisala podatke o političnih preferencah potrošnikov. Bazo podatkov nameravajo namreč uskladiti z novimi smernicami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodja avstrijske pošte Georg Pölzl je za APA v četrtek dejal, da bodo bazo podatkov o političnih preferencah okoli 2,2 milijona strank zbrisali takoj, "ko bo to zakonito možno".

Vodstvo podjetja je namreč potem, ko je avstrijski portal za preiskovalno novinarstvo Addendum v torek razkril zlorabo podatkov, sklenilo, da bodo celotno bazo podatkov uredili glede na nove smernice, saj so trenutne že zastarele.

Ob tem je Pölzl zagotovil, da bodo pri brisanju podatkov in vseh postopkih tesno sodelovali z oblastmi. "Ne želimo biti obtoženi, da želimo kaj skrivati," je dejal.

Dodal pa je, da bo pošta še naprej zbirala in hranila podatke o naslovih, saj oglaševalci pričakujejo, da jim posredujejo prave naslove.


Po navedbah Addenduma je pošta drugim podjetjem za namen ciljnega marketinga prodajala imena, naslove, starost in spol treh milijonov avstrijskih potrošnikov, od tega so imeli za 2,2 milijona ljudi tudi podatke o političnih preferencah. Podatke o političnih preferencah je pošta prodajala političnim strankam, ki so lahko tako v predvolilnih kampanjah bolje ciljale potencialne podpornike.

Avstrijska pošta je trgovala z osebnimi podatki od leta 2001 prek lastne platforme, zaradi česar je tudi postavila lastno spletno trgovino.

Zagovorniki varstva osebnih podatkov menijo, da gre za podobno afero, kot je bil škandal s Cambridge Analytica, ki je zbirala in obdelovala podatke, ki jih je pridobila prek Facebook profilov brez vedenja uporabnikov. Skupina za varstvo osebnih podatkov Epicenter Works je že ocenila, da je početje Avstrijske pošte v nasprotju z evropsko zakonodajo o varstvu osebnih podatkov.

Avstrijska pošta je v torek v odzivu sporočila, da ni nič narobe s tovrstno prakso in da je dovoljeno uporabljati tovrstne podatke v skladu z avstrijsko zakonodajo.

Avstrijska pošta kotira na dunajski borzi, je pa večinsko v lasti države.

Loading...