Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrija bi lahko izgnala 60 muslimanskih klerikov, ki jih financira Turčija

Deli na:
Avstrija bi lahko izgnala 60 muslimanskih klerikov, ki jih financira Turčija

Foto: Profimedia

Avstrijsko ustavno sodišče je odločilo, da izgon imamov, ki jih financira Turčija, ne predstavlja diskriminacije. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pozdravil to odločitev. Krovna muslimanska organizacija v Avstriji pa je sporočila, da bi se lahko pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Avstrijsko ustavno sodišče je presodilo, da poseben zakon, ki prepoveduje financiranje muslimanskih organizacij iz tujine, ni v nasprotju z ustavo. V skladu tem zakonom, ki ga je sprejela še prejšnja sredinska vlada, uveljavila pa ga je trenutna desna, so dvema imamoma iz organizacije Turška islamska unija preklicali vizuma, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Organizacijo, ki vključuje okoli 60 muslimanskih klerikov, namreč financira turška država. Ti imami delajo kot turški javni uslužbenci.

Imama sta se zaradi te odločitve pritožila na ustavno sodišče, ki je v včerajšnji odločitvi zapisalo, da je zaščita avtonomije in neodvisnosti verskih skupnosti in religij v javnem interesu.

Muslimanska verska skupnost, največja krovna muslimanska organizacija v Avstriji, je v odzivu sporočila, da se bo morda pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice. Poudarili so, da bi se lahko mošeje v Avstriji znašle v velikih težavah, če bi izgnali vseh 60 klerikov.

Avstrijski kancler Kurz, ki je znan po ostrih kritikah turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, pa je pozdravil to odločitev ustavnega sodišča. "Hvala Bogu nam to daje možnost boja proti političnemu islamu in proti vplivom iz Turčije in drugih držav," je povedal Kurz.