Revija Reporter
Svet

Hitlerjeva hiša po odločitvi ustavnega sodišča ostaja v lasti Avstrije

STA

1. jul. 2017 11:01 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Avstrijsko ustavno sodišče je v petek odločilo, da lahko avstrijska vlada ostane lastnica rojstne hiše nekdanjega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja v mestu Baunau.

Hišo je država decembra lani zasegla lastnici Gerlinde Pommer. Ustavni sodniki so tako zavrnili pritožbo lastnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstrijski parlament je decembra lani s prepričljivo večino sprejel poseben zakon, s katerim so lastnico hiše razlastili. Vlada je obrazložila, da je bilo nujno sprejeti odločitev in s tem preprečiti, da hiša postane romarsko središče neonacistov in drugih skrajnih desničarjev.

Nekdanja lastnica hiše, v kateri se je rodil Hitler, je na ustavnem sodišču zahtevala presojo odločitve o razlastitvi. Sodišče je sedaj odločilo, da je bil odvzem hiše v "splošnem interesu".

"Hiša predstavlja tveganje, da bi postala romarsko središče (...) neonacistične ideologije," je zapisalo ustavno sodišče. "Treba je bilo torej zagotoviti, da tukaj ne bi potekale kakršnekoli kršitve," je še odločilo.

Družina Gerlinde Pommer je imela hišo v lasti skoraj stoletje, v njej pa se je 20. aprila 1889 rodil nacistični diktator Adolf Hitler. Čeprav je v hiši preživel le kratko obdobje, so nacistični simpatizerji s celega sveta redno obiskovali posestvo. Hiša je bila od leta 2011, ko ni bil več veljaven dogovor o najemu med Avstrijo in Pommerjevo, prazna, vlada jo je oddajala za okoli 4800 evrov ljudem s posebnimi potrebami.

Avstrija namerava zdaj v hiši vzpostaviti center za pomoč osebam s težavami pri učenju, s čimer želijo prekiniti zgodovinsko povezavo s Hitlerjevo ideologijo.