Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstralija azilantov ne bo več pošiljala na Papuo Novo Gvinejo

Deli na:
Avstralija azilantov ne bo več pošiljala na Papuo Novo Gvinejo

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Avstralija prosilcev za azil ne bo več pošiljala v zbirne centre na Papuo Novo Gvinejo. Kot sta danes sporočili državi, zaključujeta večletni dogovor, v skladu s katerim je Canberra plačevala Papui Novi Gvineji, da je v posebnih centrih nastanila migrante, ki so poskušali doseči Avstralijo.

V skladu s strogo politiko avstralskih oblasti na področju migracij so migrante, ki so poskušali doseči državo s čolni, več let pošiljali v zbirne centre na otok Manus, ki je del Papue Nove Gvineje, in v otoško državo Nauru.

Danes sta Avstralija in Papua Nova Gvineja sporočili, da 31. decembra uradno zaključujeta svoj t. i. "dogovor o regionalni preselitvi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To ne pomeni konca avstralskega pristopa do migrantov, ki prispejo prek morja, saj se je Nauru minuli mesec zavezal, da bo od Avstralije še naprej sprejemal prosilce za azil.


To je danes potrdila tudi avstralska ministrica za notranje zadeve Karen Andrews. "Vsakogar, ki bo poskušal nezakonito s čolnom vstopiti v Avstralijo, bomo vrnili ali poslali na Nauru," je dejala po poročanju britanskega BBC.

Z otoka Manus so že konec leta 2019 odpeljali tam pridržane migrante, a jih v glavnem mestu, Port Moresbyju še vedno ostaja okrog 120. V skladu z danes naznanjenim dogovorom držav se bodo ti lahko bodisi naselili na Papui Novi Gvineji, v tretji državi ali pa bodo preseljeni na Nauru.

Avstralska politika zavračanja ljudi, ki so se želeli zateči v državo, in njihovo pridržanje v centrih na bližnjih otoških državah, je bilo v preteklosti deležno kritik s strani zagovornikov beguncev, skupin za človekove pravice in Združenih narodov.

Vlada v Canberri je vztrajala, da tovrsten pristop odvrača prosilce za azil, da bi se odločali za pot proti Avstraliji prek morja, s čimer da bi tudi končali umiranje na morju in stopili na prste trgovcem z ljudmi. Glede na vladne podatke naj bi med letoma 2008 in 2013 na morju umrlo več kot 1100 ljudi, piše nemška tiskovna agencija dpa.