Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bizarno: v Preski čisto skupaj pohotni biki in osnovnošolci!

Deli na:
Bizarno: v Preski čisto skupaj pohotni biki in osnovnošolci!

Staršem se zdi, da šolanje otrok in pridobivanje semena bikov za razplod ne sodita ravno skupaj. - Foto: Osemenjevalni center Preska

Nova OŠ Preska pri Medvodah bo stala tik ob osemenjevalnem centru, v katerem pridobivajo seme bikov za razplod. V centru so bili mnenja, da bo šola motila njihovo dejavnost!?

Nekatere starše osnovnošolskih otrok iz Preske pri Medvodah moti, ker bo nova OŠ Preska zgrajena tik ob velikem osemenjevalnem centru na obrobju naselja. Zdi se jim, da šolanje njihovih otrok in pridobivanje semena bikov za razplod ne sodita ravno skupaj. V osemenjevalnem centru se hvalijo, da so vodilni ponudnik semena domačih, tujih bikov mlečnih, mesnih in drugih pasem. Na njihovi strani piše tudi, da so »ponudnik elitnega uvoženega semena za osemenjevanje bikovskih mater in elitnih krav vseh pasem«.

Na župana občine Medvode Nejca Smoleta, kamor sodi OŠ Preska, smo naslovili vprašanje, ali bodo na občini upoštevali pomisleke staršev in se zavzeli za drugo lokacijo za šolo? Z občine smo prejeli pojasnilo, da bo gradnja nove osnovne šole v Preski verjetno njihov največji projekt v mandatu 2022–2026. Po dolgoletnem opozarjanju predstavnikov šole in staršev o slabih razmerah v osnovni šoli Preska zaradi prostorske stiske in neprimernosti objekta za širitev ali rekonstrukcijo so v mandatu 2014–2018 veliko pozornosti namenili iskanju nove primernejše lokacije za novo osnovno šolo.

»Ker občina Medvode v Preski ne razpolaga s tako velikim zemljiščem, niti ni bilo na voljo dovolj velikega zazidljivega nepozidanega zemljišča v zasebni lasti, smo našli novo najbolj primerno lokacijo v občinskem prostorskem načrtu (OPN) leta 2018, to je na zemljiščih ob robu naselja, ki smo jim v tem načrtu določili ustrezno namensko rabo.«



Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je kasneje na občino prenesel lastništvo zemljišča. V letu 2019 so z Zbornico za arhitekturo in prostor izvedli arhitekturni natečaj za novo šolo. »Prejeli smo 17 arhitekturnih rešitev, arhitekti so se strinjali, da gre za čudovito lokacijo ob robu naselja s pogledi na naravo in okoliška hribovja.« Kot so razložili, je nova lokacija sicer v bližini Osemenjevalnega centra Preska, šola bo 60–100 metrov oddaljena od tega centra, a že desetletje še bližje centru leži stanovanjsko naselje, dejavnost osemenjevalnega centra pa za šolo ne bo moteča.

»Edini pomisleki, ki so bili v času trajanja javne razgrnitve OPN podani, so bili dani s strani Osemenjevalnega centra Preska, vendar v obratni konotaciji, kot jo navajate vi.« V centru so bili namreč mnenja, da bo dejavnost izobraževanja motila njihovo dejavnost. V tem letu so na občini podpisali pogodbo za projektiranje nove šole, kjer ravno zaključujejo prvo fazo.

V kratkem bodo projekt predstavili zaposlenim v šoli. Sledila pa bo tudi predstavitev za krajane krajevne skupnosti Preska - Žlebe, »kjer bodo vsi zainteresirani dobili strokovne odgovore na morebitna odprta vprašanja.« Naše informacije o »sporni lokaciji« so jih presenetile, saj podobnih pripomb ali pritožb na občino niso prejeli.